Землерийка – маленький звір, що живе на городі, дачній ділянці, в саду. У цих місцях багато комах, якими харчується бурозубка. Нашестя тварин, що нагадують мишей з довгим хоботком, приносить господарям чимало клопоту.

опис землерийки

Землерийка за своїм зовнішнім трохи лише нагадує миша. Кроти теж чимось нагадують її. Головна відмінність від кротів – витягнутий хоботок і хвостик. В широтах з помірним кліматом поширене два види: сункус етруський і крихітна бурозубка. У нашій країні більше прижилися представники другого виду.

Відмінні риси і ознаки звірка:

  • у гризуна витягнута голівка з рухомим тонким хоботком;
  • маленьке тулуб з короткою шерстю темно-коричневого забарвлення з сіруватим відтінком розміром приблизно 30-50 мм;
  • хвостик трохи довше і товщі, ніж у мишей;
  • садові землерийки дуже рухливі і спритні, бігають досить швидко, під землею роят лабіринти-ходи, як і кроти;
  • в основному, звір мешкає в середніх широтах. Бурозубка любить зволожені земельні ділянки, де можна знайти собі провізію – це дача, город, сад, іноді можуть проникнути в дачний будинок.
  • в харчування маленького шкідника входить не рослинна їжа – це різні комахи, земноводні, ящірки, черв’яки. Однак гризун може пошкодити і городні рослини.

різновиди землерийки

Відомо близько 300 видів землерийок. Фото і опис різновидів звірів широко представлені на Інтернет-ресурсах. Найбільш відомими видами цих тварин є:

  • бурозубка і її види;
  • белозубка і її різновиди;
  • водяні землерийки;
  • слонові землерийки і інші.

Широке поширення отримала крихітна бурозубка – найменший представник ссавців, довжина їх тіла становить всього 3-5 см без урахування довжини хвоста. Свою назву бурозубка отримала за буру емаль на кінчиках зубів, яка захищає їх від передчасного сточування. Крім бурого кольору емалі, шерсть бурозубки також має коричневий відтінок.

Белозубка або сункус етруський – представник комахоїдних, що відрізняється білим кольором емалі зубів і розміром тіла близько 7 см. Вона зустрічається рідше своєї карликової родички і має сіре забарвлення шерсті.

Водяна землерийка або звичайна кутора – велике комахоїдна, що віддає перевагу жити на берегах прісних водойм. Відмінною особливістю будови водяного звіра є наявність жорстких шерстинок на лапках для більш ефективного пересування у воді і непромокаючої вовняного покриву. У раціон кутори входять дрібні види риб, земноводних, комахи. Забарвлення водяного жителя сірий, а живіт має більш світлий відтінок.

Навколишнє середовище землерийки

Це одні з найменших хижаків на планеті. Завдяки своєму агресивному характеру отримали прізвисько «маленькі дияволи». Сімейство землерійкові налічує близько 300 видів, які в свою чергу об’єднані в 2 підродини: білозубки (з білим кольором зубів) і бурозубки (з темним кольором зубів).

Поширені ці крихітні звірята практично по всій земній кулі, їх не лякає ні спека, ні холоднеча. Відповісти на питання: Де живе землерийка? дуже просто – скрізь. Їх можна зустріти: в Південній Америці, Колумбії, США, Росії. Виняток становлять тільки полярні області (там представників цього сімейства можна зустріти вкрай рідко) і Австралія.

На території Росії мешкає близько 20 видів землерийок. Найчастіше зустрічається бурозубка. Землерийка дуже невеликий звірок, довжина тіла в залежності від виду становить від 3 до 18 см.

Хутро її шубки густий і короткий бурого кольору, зуби гострі, мордочка витягнута, на кінці рухливий хоботок, яким вона активно користується для пошуку їжі, щоб розм’якшити і перекопуючи землю, з боків тулуба розташовані особливі залози, що виділяють різкий мускусний запах, що відлякує ворогів.

У землерийок добре розвинений дотик і нюх, а ось зір досить слабке. Чи не впадають в сплячку, активні цілий рік, в теплу пору року копошаться в листі в пошуках їжі, взимку бігають під сніговим покривом.

Чим харчується землерийка

Землерийка є комахоїдних тварин. Всього за 24 години ця крихітка здатна з’їсти будь-яких шкідливих для саду та городу жуків і інших комах вагою, що перевищує її власний в чотири рази! Здавалося б землерийка – неоціненний союзник дачника в боротьбі з капустянка, проволочником, мокрицями і іншими городніми шкідниками.

Тим більше, що підземні ходи її житла деяким чином забезпечують природний дренаж грунту. Але не все так просто, в чому шкода цих тварин для посадок, читайте в окремій статті нашого сайту.

І ще пару слів про харчування землерийок. Вони роблять запаси на зиму, однак, нерідко з’їдають їх ще до настання холодів і тому гинуть взимку.

розмноження землерийки

Будують бурозубки гнізда кулястого типу з листя і стебел рослин. Протягом року землерийки виводять два – три потомства, що включають по два – десять дитинчат. Період активного розмноження – літо, період вагітності становить від вісімнадцяти до двадцяти восьми днів. Народжуються землерийки голими і сліпими, проте вже через три-чотири тижні стають самостійними.

 Шкода чи користь від землерийки

Для землерийок характерний дуже швидкий обмін речовин, тому тварина постійно знаходиться в пошуках їжі і активно цілодобово. Землерийку можна сміливо назвати досить лютим хижаком, який харчується різними комахами і їх личинками. На городі за день він знищує кількість шкідників, в кілька разів перевищує його власну вагу.

Варто було б визнати цього звірка корисним, якби в пошуках їжі землерийка НЕ ??рила величезна кількість підземних ходів. У пошуках личинок тварина підгризає все коріння і коренеплоди, які зустрічаються на шляху прямування. У лічені дні рівний зелений газон може перетворитися в купи землі і купин. Хоча варто відзначити, що ходи покращують аерацію грунту, якщо щось залишається на ній зростати.

У більшості випадків боротьба з землерийкою необхідна. Зіпсовані газони і знищений урожай зводять нанівець всю користь, яку приносить тварина.

Біологія землерийки і поведінку в природі

Незважаючи на назву землерийки самі не копають нори, однак користуються проритих ходами кротів і гризунів, порожнечами грунту і тріщинами. Також можуть рухатися під шаром лісової трави, натаптивая довгі тунелі-ходи. Взимку здатні торувати в снігу розгалужені тропи.Обично взимку з-під снігу вони практично не виходять. Чи не впадають в сплячку навіть незважаючи на морози. У малосніжні зими, коли немає можливості добувати несекомих з промерзлій грунту, вони змушені багато бігати і збирати насіння дерев. Ходи землерийок під снігом дуже вузькі.

Запах у землерийок неприємний, тому більшість хижаків їх в їжу не вживає. З цієї причини часто доводиться спостерігати убитих хижаком, але кинутих звірків. Що стосується сов, то вони успішно харчуються землерийки.

У зоні тайги щільність бурозубок становить приблизно двісті – шістсот штук на 1 гектар, в тундрі – в три – п’ять разів менше.

У даних звірків дуже велика інтенсивність обміну речовин і найвища з ссавців потреба в кисні і температура тіла – понад сорок градусів Цельсія. Живуть землерийки всього близько півтора років.

Сліди у цього звірка маленькі і неглибокі, п’ятипалі, парно розташовані. У разі, якщо на снігу немає насту, то у сліду буває чіткий хвостовій відбиток. Голос у землерийки – високий різкий щебет.

Від Борис Каролович

Ололо