01.04.2018

Навіть після максимально якісної перегонки самогону в ньому все одно залишаються сторонні домішки, в тому числі і сивушні масла. Саме вони роблять смак і аромат цього напою неприємним, а також негативно впливають на здоров’я людини, провокуючи занадто сильний похмільний синдром.

Щоб позбутися від усіх домішок, необхідно провести додаткове очищення вашого алкогольного напою. Сьогодні ми поговоримо про те, як своїми руками зробити вугільний фільтр для самогону – він допоможе очистити напій, зробити його більш смачним і не провокує жорстоке похмілля.

Самогон: переваги перед горілкою

Для початку давайте поговоримо, навіщо потрібно варити і вживати самогон, якщо є маса інших алкогольних напоїв, які продається фактично в будь-якому магазині. І серед їх різноманітності в достатку представлена ??горілка – істинно російський напій, що випускається багатьма виробниками.

Однак у власноруч виготовленого самогону є маса переваг перед фабричної горілкою:

  • гарантовану якість – для нього використовують тільки натуральні і природні складові, а ось як виготовляється горілка, навіть брендових марок, мало хто знає;
  • різноманітність сортів – як би там не було, як би не рекламували нову горілку, але все ж вона залишається звичайною горілкою, а ось самогон може бути абсолютно різним, залежно від того, які натуральні добавки для його приготування використовувалися;

  • вартість – звичайно, магазинна горілка коштує дешевше, якщо порівнювати з самогоном, приготованим з натуральних, природних компонентів, але, повертаючись до якості продукту, варто визнати, що навіть більш висока ціна повністю виправдана.

Чистий самогон, без добавок, являє собою ідеальну основу для створення віскі, бренді і інших елітних алкогольних напоїв.

Чому саме вугілля

Тепер поговоримо про те, як виготовити вугільний фільтр для очищення самогону своїми руками – природно, за основу ми беремо той факт, що ви вже вмієте варити алкогольний напій і знаєте, як зробити з якісних і натуральних продуктів.

Втім, як показує практика, створити цей напій не складно, а ось підготувати його до вживання – вже ціла наука.

Активоване вугілля являє собою ідеальний продукт для очищення, що обумовлено його високою пористістю. Тим самим, він являє собою відмінний адсорбент. Однак слід пам’ятати, що пори можуть адсорбувати молекули лише визначеного розміру, а тому так важливо правильно підібрати конкретний активоване вугілля, здатний ефективно вирішити поставлену задачу.

Якщо раніше активоване вугілля виготовляли з кісток великої рогатої худоби, то сьогодні в своїй більшості його виробляють з дерева. Що краще, оскільки пори вугілля з кісток слабо адсорбувати добавки і сивушні масла. А ось деревне міг би стати ідеальним варіантом, однак в ньому присутні додаткові домішки:

Такі добавки здатні негативно позначитися на смаку алкоголю – він буде гірким, терпким. Так що і цей варіант не підходить!

Але не варто впадати у відчай – потрібний вам активоване вугілля присутній:

  • в фільтрах, призначених для очищення води (найчастіше там використовують продукт, отриманий з шкаралупи кокоса);
  • в протигазах;
  • в акваріумних фільтрах.

Також підійде спеціалізований вугілля, створювані для винокуріння – це такі марки:

  • ДАК;
  • БАУ;
  • ОУ-А та інші марки.

Уважно вивчивши всі перераховані види очищувача, відзначимо, що не слід брати наповнювачі з фільтрів води, оскільки в них присутні іонообмінні смоли. Протигази теж краще не брати – ви впевнені, що ним не користувалися і він не назбирав шкідливі речовини? Тому залишається тільки один варіант: застосовувати спеціалізовану продукцію, той уже вугілля БАУ-А, для виробництва якого використовується береза. До того ж, коштує він недорого.

Деякі «умільці» бажають заощадити і самі спалюють березу або бук. Але далеко не факт, що у них виходить ідеальний очищувач – адже дерево горить разом з киснем. Тому рекомендуємо все-таки витратитися і купити спеціально підготовлений продукт.

Як здійснюється очистка

Як виготовити своїми руками вугільний фільтр для самогону наочно продемонструє відео ролик. Але ми обов’язково опишемо процес, щоб у вас точно не виникло питань по цій темі.

Отже, різниться два різних підходи:

  • пропуск самогону через спеціальний очищувач з вугільним наповнювачем;
  • занурення активованого вугілля в алкогольний напій.

Розглянемо кожен метод більш детально, щоб ви змогли зрозуміти, який з них підходить вам більше, ніж іншим.

Як виготовити вугільний фільтр своїми руками

Нічого складного в створенні спеціального пристосування для видалення домішок і сивушних масел немає:

  • берете чисту, порожню пластикову пляшку – краще півтора літрову, при цьому необхідно, щоб на пляшці була кришка;
  • обрізаєте дуже акуратно дно, щоб не було зазубрин;
  • в кришці робите отвір і перевіряєте, щоб вона щільно Навинчивающийся на горлечко
  • в шийку укладаєте щільний шар вати і марлі;
  • зверху кладете активоване вугілля;
  • проливаєте через створений очисник самогон;
  • алкоголь можна проливати кілька разів, але краще після кожної проливки міняти вугілля.

Обсяг використовуваного вугілля залежить від його марки і кількості самогону. Якщо ви використовуєте БАУ-А, то на кожен літр виготовленого вами алкогольного продукту слід використовувати до дванадцяти грам речовини.

До слова, перед тим, як засипати фільтруючий матеріал, промийте його чистою питною водою – це допоможе вимити пил і запобігти жорсткість вашого напою.

Деякі надходять по-іншому – вони використовують побутовий фільтр-глечик і просто пропускають продукт через нього. Щоб домогтися бажаного результату самогон необхідно пролити через чашу глечика не менше п’яти разів. Або ж поки не буде отримано бажаний смак напою.

Досвідчені самогонники в даному питанні створюють чи не промислові установки. Але на їх конструкцію необхідно не тільки час, а й додаткові витрати. Наприклад, знадобиться акваріумна помпа та інші комплектуючі. Що виллється в підсумкову велику суму. Та й сенсу особливого в таких вкладеннях немає.

Найпростіший фільтр – вугілля в самогоні

Мабуть, цей метод ще більш примітивний, ніж описаний вище. Для його реалізації необхідно:

  • підготувати активоване вугілля;
  • на кожен літр алкогольного напою вам знадобиться п’ятдесят грам очищувача;
  • всипати його в ємність з продуктом;
  • наполягати протягом десяти-чотирнадцяти днів;
  • періодично збовтувати ємність;
  • дати відстоятися ще близько 3-5 днів;
  • пролити через вату, загорнуту в марлю, щоб видалити пісок і пил від вугілля.

Однак цей спосіб, на думку деяких, не найефективніший. Обумовлено це тим, що очищувач проводить адсорбцію забруднювачів і домішок тільки перші дві години, а потім лише віддає накопичене. Тобто, ніякого сенсу чекати так довго немає – достатньо буде і двогодинного настоювання. А потім, після проціджування, процедуру можна повторити.

Використаний вугілля не поспішайте викидати. Його можна відновити – пролийте його 2% -м розчином звичайної соляної кислоти, промийте чистою, проточною водою, висушіть і прожарити на вогні або в духовці, але обов’язково в закритому посуді. Це дозволить відновити адсорбцію.

Висновок, відгуки, поради

Будь-який з описаних вище методів дозволить вам істотно змінити смак самогону і усунути неприємний запах. Звичайно, своєрідний присмак і легкий аромат все одно залишаться, але в будь-якому випадку вони будуть не такими інтенсивними, а вже від чого точно вдасться позбутися – так це від сивушних масел. Що позитивно позначиться на якості алкогольного напою, який згодом можна наполягти на травах і отримати смачний і витончений домашній, чи не елітний продукт.

Чи можна очистити самогон калієм марганцю (марганцівкою)? Про це ви дізнаєтесь з відео

Як зробити вугільний фільтр для самогону своїми руками: фото та відео покрокова інструкція Ссылка на основную публикацию

Від Борис Каролович

Ололо