Великі, глянцеві яблука, що продаються в магазинах, відштовхують і своїм виглядом, і смаком, і ціною. Добре, якщо є власний сад. Приємно в холодний зимовий день пригостити рідних ароматними смачними яблуками з погреба. Якщо знати, як зберігати яблука в погребі, вони можуть залишатися ароматними і соковитими до наступного сезону. Найкраще зберігаються зимові сорти яблук. Вони мають більш товсту шкірку, яка захищає плід від висихання і проникнення патогенів. Зверху плоди покриває матовий наліт, який зберігає їх свіжість, тому не треба його знімати.

Правила збору яблук на зиму

Яблука дуже чутливі до механічних пошкоджень і дуже погано зберігаються, якщо буде знято верхній восковий наліт. Тому дуже важливо після правильного збору максимально обережно поводитися з зібраними плодами, для цього треба дотримуватися простих правил:

Яблука з кошиків і відер обережно висипати, а не перекладати по одному в ящики. Для того щоб правильно пересипати яблука з відра або кошики в ящик одну руку покласти на дно, а інший підтримувати яблука зверху. Тоді треба обережно перевернути тару, опустити її до рівня насипаних яблук і забравши руку висипати яблука. При такому пересипанні вони майже не пошкоджуються.

У ящики застелені папером, в яких будуть зберігатися яблука потрібно висипати плоди однакового розміру і одного і того ж сорту.

Зірвані і вже розсипані по ящиках плоди залишать в тіні або в якомусь прохолодному приміщенні, щоб вони могли охолонути за ніч. На другий день вранці яблука можна закладати на тривале зберігання в льох або в будь-яке інше прохолодне місце, призначене для цих цілей. Таким чином, зібрані яблука, які охололи, будуть значно довше зберігатися.

Бажано не зберігати яблука разом з іншими овочами, оскільки плоди від цього втрачають свій природний смак. При спільному зберіганні в них з’являється крохмальний присмак. Яблука дуже добре зберігаються в погребі, якщо ящики з ними помістити в спеціальні поліетиленові мішки. Після того, як ящик з плодами упакований в поліетиленовий мішок, його необхідно добре зав’язати шпагатом і так вони можуть зберігатися тривалий період. Це пояснюється тим, що поліетиленові мішки зовсім не пропускають вологу, вони добре пропускають вуглекислий газ і не так добре кисень. Таким чином, яблука протягом зберігання протягом 5-6 місяців майже не втрачають вагу.

Якщо ви правильно підготували яблука до зберігання, то вони будуть зберігатися досить добре, без втрати своїх природних властивостей. Тому дуже важливо не випустити цей процес і робити все правильно.

Відбір яблук на зберігання на зиму

Літні сорти. Вживання стиглих плодів можливо вже в серпні. Для зберігання вони не годяться. Величезний урожай переробляють різними способами (сушка, приготування джемів і варення, компотів, соків, дитячого пюре).

Осінні яблука. Для зберігання протягом 2-3 місяців рекомендується збирати трохи недостиглі плоди. Смак і корисні властивості придбаються в процесі лежання, але з середини зими яблука, скоріше за все, почнуть псуватися.

Зимові сорти. Дозрівання приходиться на жовтень, плоди в цей час ще непридатні до вживання через надмірну кислоти і твердості. Після 2 місяців зберігання набувають смакові якості, властиві сорту. При комфортних умовах можуть долежати до наступного літа.

Серед досвідчених садівників популярність заслужив Північний синап за рахунок можливості зберігання до наступного врожаю. Ніжний винний смак і відмінна лежкість Семеренко дозволяє насолоджуватися хрусткими яблуками всю зиму.

Великі з благородним смаком плоди Богатиря не втрачають своїх поживних якостей до травня, а велика врожайність Спартана дозволяє багатьом дачникам не тільки забезпечити свіжими яблуками родичів, але ще і заробити на продажу. Який садівник не закладаються на зберігання найпоширеніший сорт – Антонівку.

Укладання яблук на зиму

Ящики для укладання яблук на зберігання повинні бути сухі, з міцною, але м’якої деревини і чисті. Достатня місткість – 20 кг, занадто велика маса призведе до надлишкового тиску. Замість ящиків, можна використовувати картонні коробки, які мають вологостійкість. Якщо яблук небагато, можна обернути кожне папером, щоб вони не стикалися. При великому обсязі плодів частіше пересипають їх чистими і сухими тирсою, сухим сіном або піском, мохом.

Важливо правильно укласти плоди в ящики. Вони не повинні заважати один одному. Можна укладати яблука для зберігання в шаховому порядку – такий варіант дозволить уникнути пошкоджень плодоніжки. Якщо все зроблено правильно, можна ставити ящики з яблуками на тривале зберігання. Зручним способом для зберігання яблук є поліетиленові мішки. У них фасують по півтора-два кілограми фруктів і поміщають в льох на 6-7 годин, щоб вони охололи до температури льоху. Далі, пакети міцно зав’язують. Концентрація двоокису вуглецю в пакетах поступово підвищується від дихання плодів і через тиждень-другий стає достатньою, щоб забезпечити тривале зберігання яблук. Його можна і заздалегідь закачати в пакети, використовуючи сифон. Швидше наситити пакет вуглекислим газом допоможе простий спосіб – якщо покласти туди ватку, змочену оцтом або спиртом.

 Підготовка льоху до зими

При можливе затоплення льоху ґрунтовими водами необхідно зробити в його підлозі отвір діаметром від 5 до 6 мм, при цьому буріння необхідно проводити до піщаного шару. Дірка доверху засипається битою цеглою або гравієм, а зверху прикривається дрібною сіткою, укріпленої по краях цементом.

Цегляними або бетонними можуть виконуватися стіни сховища, дах можна викласти зверху землею або соломою на висоту, рівну промерзання грунту.

Вхід в підвал корисно зробити з подвійними дверима. Внутрішні двері взимку утеплюються повстю.

Вентиляцію підвалу потрібно розташовувати в кутах: ставляться по діагоналі дві труби один навпроти одного.

Під стелею розміщується кінець витяжної труби, а на відстані півметра від підлоги встановлюється кінець припливної.

Над землею підносяться зовнішні кінці труб, які і обладнуються дефлектором або кришкою у вигляді капелюшка гриба. Додатково можна зробити засувки на отвори для вентиляції.

Інші способи зберігання яблук на зиму

Класичний варіант. Приготуйте дерев’яні ящики, старі газети або паперові серветки. Кожне яблучко загорніть в шматочок паперу, покладіть черешком вгору. Рядів робіть стільки, щоб скриньку не громадилося фруктової гіркою.

Пересипання. В картонну коробку складіть яблука шарами, пересипаючи їх стружкою від дерев листяних порід – берези, липи, ясеня. Якщо стружок немає, підійдуть – цибулиння, мох, торф, сухі березові листя.

Використання пакетів. Неушкоджені, відсортовані яблука упакуйте в щільні поліетиленові мішки, заповнивши їх до половини. Зауважте мотузкою. Для циркуляції повітря проколіть зубочисткою кілька отворів з різних сторін.

Від Борис Каролович

Ололо