Морква – затребувана і улюблена овочева культура на кожному дачній ділянці. Багата мікроелементами, каротином, вітамінами, речовинами, які підвищують імунітет і сприяють лікуванню багатьох недуг. Морква – одна з головних культур в дитячому прикорму. І дуже сумно, коли праці, витрачені на її вирощування, закінчуються кривими потворними закарлюками сумнівного смаку, бо у випадку з морквою зовнішнє відповідає внутрішньому змісту. Як же виростити моркву рівною, великої, смачною, з високим вмістом корисних речовин?

Що необхідно для гарного врожаю моркви

Щоб виростити гідний урожай, потрібно звернути увагу:

  • на біологічні особливості моркви,
  • на дотримання вимог технології вирощування,
  • на структуру і родючість грунту, її підготовку до посіву,
  • кислотність грунтового грунту,
  • особливості забезпечення вологою.

Коли садити моркву у відкритий грунт

Насіння моркви проростають при температурі грунту 4-6? C, тому сіяти їх можна, як тільки земля прогріється до такої температури – зазвичай це трапляється до кінця квітня. Пізні і середньостиглі сорти моркви можна сіяти після двадцятого квітня по перший тиждень травня включно. На середніх грунтах можна сіяти моркву і у другу неділю травня, а на легких – до самого кінця місяця. Насінням, що знаходяться в грунті, не страшні заморозки до -4? C. Добре сіяти моркву перед затяжними дощами. Намагайтеся не спізнюватися з посівом, інакше насіння будуть дуже довго проростати.

Грунт для моркви

Місце під морква має добре висвітлюватися сонцем і бути рівним, але незначний ухил ділянки допустимо. Не можна використовувати для вирощування моркви грядки, на яких в минулому році росли кмин, фенхель, петрушка, пастернак, кріп, квасоля і морква, оскільки ці овочі швидко засвоюють з землі необхідні їм мікро- і макроелементи, виснажуючи ґрунт, і урожай моркви буде, швидше за за все, мізерним. Щоб можна було садити моркву після таких попередників, має пройти хоча б три роки. А ось посл картоплі, огірків, кабачків, капусти, томатів, часнику чи цибулі морква росте добре.

Грядку готують восени, щоб вона усталилася. Її роблять пухкої. Для цього додають деревну тирсу, перегній, торф або пісок. Для вапнування застосовують крейду, вапно, доломіт, золу. Гній для вирощування моркви використовувати не слід, оскільки виходять не дуже гарні і погано зберігаються коренеплоди. У бідний грунт слід вносити перегній – по відру на квадратний метр. Якщо грунтові води близько, грядку роблять високою. Орний шар добре формується за допомогою коренів сидератів – рослин, що створюють хорошу структуру грунту. Їх сіють на грядку восени, щоб навесні висадити в це місце морква. Також хорошу структуру грунту створюють черви і мікроорганізми.

Навесні, за тиждень до посадки, грядку вирівнюють, розпушують, обробляють 0,3% розчином купоросу, поливають теплою водою, після чого вкривають плівкою з поліетилену. За цей час вона збереже вологість і добре прогріється на сонці.

Як підготувати насіння моркви до посіву

Схожість у насіння моркви невелика – 55-75%. У зв’язку з цим насіння слід брати свіжі. Крім того, морква не відрізняється рівномірною схожістю. Через 2-3 тижні повинні з’явитися перші паростки. Насіння проростає довго через наявність на їх поверхні ефірних масел, що уповільнюють проникнення вологи. Перед тим як виростити хорошу моркву, насіння треба підготувати до посіву.

Використовують слабкий розчин марганцівки з добавкою? ч. ложки добрива на літр води або суміші нітрофоски і борної кислоти (1/3 ч. ложки і 1/2 ч. ложки на літр води відповідно). Насіння розсипають на складеною в кілька разів марлі, а також накривають нею зверху і заливають розчином на добу. Рівень рідини повинен бути трохи вище тканини. Потім їх промивають водою і на три-чотири дні прибирають в холодильник.

Посів моркви у відкритий грунт

Оскільки дуже крихітні насіння моркви сіяти незручно, то щоб уникнути появи занадто густих посівів рекомендується змішувати їх з піском в пропорції 1:50 (чайна ложка на склянку піску). Склянки цієї суміші має вистачити на засівання 10 квадратних метрів грядки.

Досвідчені городники рекомендують створювати під морква вузькі (шириною не більше метра) грядки з 4-ма борознами. На таких ділянках дуже зручно працювати, оскільки їх можна обробляти, не стаючи ногами на грунт. Оптимальна ширина доріжок – 0,4 м. На великій ділянці можна прокласти кілька доріжок ширше – близько 0,7 м, на них можна буде возити тачку.

Якщо грядка відведена тільки під посів моркви, то «технологічний процес» посадки буде наступним:

  • на підготовленому ділянці нарізають борозенки:
  • під ранні та середні сорти – з проміжком в 15 см;
  • під пізні сорти – через 20 см;
  • наливають в борозенки воду;
  • припудривают їх золою;
  • висівають насіння.

Глибина борозенок і ступінь дозрівання насіння визначаються часом посадки. Навесні і влітку сіють набряклі насіння в борозенки 3-4 см завглибшки. Зверху насипають грунт і мульчують з використанням торфу або перепрілого гною. Засіяний ділянку прикривають плівкою, покладеної на балки або цеглини, щоб вона перебувала на висоті 5 см.

Чи можна садити моркву під зиму

А що такого? Якщо грядка добре оброблена, то чому ні? Насіння починає проростати вже при температурі грунту + 5 ° С. Раптом приїдете на ділянку набагато пізніше? До того ж рання морква нікому не завадить, особливо на столі. Ще один плюс: на той час, як почнуть сходити бур’яни, красуня відростить прекрасну пишну косу. Тому бути забитою їй не загрожує. Звичайно, для довгого зберігання такі коренеплоди не годяться, занадто довго лежати доведеться. Але для раннього використання – в самий раз.

Принцип зимового посіву дуже простий. Для цього готують грядку з літа. Приблизно в жовтні нарізають борозни за звичною схемою. І готують сухий грунт в відрах. Їх ставлять в підпілля, льох, сарай. Словом, туди, де земля не змерзнеться в грудку і залишиться рихлою. При настанні стійких морозів, близько -10 ° С, приходять до грядці. Знімають з неї майже весь шар снігу, залишаючи приблизно 1-1,5 см. В підготовлені борозенки прямо на сніг викладають насіння моркви. Присипають підготовленої в відрах грунтом. І зверху назад накидають знятий сніг. Усе. Тепер навесні, як тільки грядка прогріється приблизно до + 6 ° С, морквина рушить в зростання. У середній смузі це приблизно середина квітня. А звичайний спосіб передбачає тільки в третій декаді починати посів. Таким чином зимова посадка дозволяє отримати урожай як мінімум на місяць раніше.

Догляд за морквою

Моркви потрібно багато вологи, особливо під час проростання насіння і в початковий період росту. При утворенні кірки до появи сходів маякових культур ділянку боронують легкими граблями. Розпушування надалі проводять після кожного поливу або дощу. Рослини моркви розвиваються дуже повільно і утворюють 2-3 справжніх листків тільки через 1-1,5 місяця після сходів, але в цей час швидко розвивається коренева система – ще до виходу сім’ядолей на поверхню коріння сягає довжини 10 см, утворюючи одночасно бічні пагони, густо покриті волосками. У дорослої рослини основна маса коренів розташована на глибині 60 см, але окремі корені проникають до 2 м.

Для захисту моркви від шкідників (морквяної мухи) рекомендується висаджувати морква спільно з цибулею, а по краях гряди висаджувати пиретрум.

Велике значення має своєчасне проріджування. Перше проріджування проводять при 1-2 справжніх листах. У загущених місцях сходи проріджують, залишаючи рослини на 1-2 см один від одного. Друге проріджування проводять у фазі 4-5 листків, через 2 тижні після першого. Одночасно розпушують ґрунт і прибирають рослини маяковій культури. Дистанційні рослини можуть бути використані в їжу. Після проріджування сходи злегка підгортають і поливають. Остаточне відстань -4-6 см. Морква – посухостійка культура, перезволоження шкідливо для коренеплодів, але для отримання хорошого врожаю необхідна достатня кількість вологи.

Корисні статті про сад, город і квітнику

Збір врожаю моркви

Збирання моркви для літнього споживання починають, коли діаметр коренеплоду досягне 1 см. Високий урожай коренеплодів, найбільш багатий за хімічним складом, формується в другій половині вересня, тому для зимового зберігання коренеплоди збирають у вересні-жовтні. В цей час діаметр коренеплоду буде 2,5-6 см. Підкопати садовими вилами морква висмикують, обтрушуючи її від грунту, і відразу зрізають бадилля на рівні головки коренеплоду.

Від Борис Каролович

Ололо