Напевно, немає жодного народу, який не мав би свій національний напій. Його фортеця, консистенція і основа залежать від географічного розташування, здоров’я, культури і навіть історії. Карибський ром, німецький шнапс, французьке вино, вірменський коньяк – кожен з них має своє коріння, нерозривно пов’язані з народним досвідом. Слов’яни віддають перевагу більш міцні напої, і в цьому ряду перше місце займає самогон. Причому домашнє виробництво більш ніж успішно конкурує з промисловим.

Фортеця приготованого в домашніх умовах напою рідко буває нижче 50 °, набагато частіше 60-65 °, а при використанні царги виходить і зовсім 90 °. Зрозуміло, що пити концентрат без шкоди для здоров’я неможливо, значить, треба знижувати градус. Як розбавити самогон водою правильно і в якій пропорції – відповідь на ці питання ви знайдете в статті.

Технологія «холодного» виробництва

Розведення самогону водою до необхідної фортеці іменується «холодним» виробництвом і практикують таке не тільки при виготовленні самогону та горілки, а й слабоалкогольних напоїв.

Існує ряд вимог щодо інгредієнтів і самого процесу, які неухильно потрібно дотримуватися.

Використовувати звичайну водопровідну вкрай небажано – замість прозорого як сліз напою ви отримаєте мутнувату рідина. Краще розбавляти джерельною або свердловини водою. В крайньому випадку, для розведення самогону можна використовувати бутильовану.

Використовувати рекомендується джерельну або фільтровану воду

Не варто використовувати і кип’ячену, це взагалі «вбивство» для самогону, яка не поправити навіть углеваніем.

Якщо немає можливості використовувати Родінкова, скважинную або бутильовану, розводять водопровідною, але після використовують сорбент (активоване вугілля) або фільтрують через деревне вугілля до прозорого стану.

Для збереження органолептики і якості розбавляти самогон потрібно тільки один раз. Не варто наливати по чуть-чуть, без ризику перетворити його в незрозумілу міцний рідина, яка не принесе задоволення.

Це дуже важливо!! Коли треба розвести самогон до 40 градусів, його вливають в воду, а не навпаки. Якщо вливати воду, то замість алкоголю ви отримаєте майже гарячу проспиртовані рідина.

Це пов’язано з певними хімічними процесами. В даному випадку алкоголь виступає як окислювач, що вступає в реакцію з молекулами води. Якщо вливати самогон в воду, молекули зв’язуються без проходження термічної реакції і освіти сторонніх сполук. Коли процес йде в іншому порядку, молекули води руйнуються молекулами спирту з виділенням великої кількості тепла. Одночасно вивільняються молекули залишилися ефірних масел і спиртів, включаючи пероксиди.

Цей показник повинен бути в межах 18-20 ° С, щоб виключити хімічну реакцію з виділенням тепла, що сприяє розведенню.

Відразу ж приступати до дегустації, як тільки досягнута бажана фортеця, не рекомендується. Потрібно дати напою як мінімум тиждень на досягнення балансу. Відбувається це в щільно закритій ємності, в темному приміщенні при температурі не вище 35 ° С.

Щоб виключити виділення оцтової і мурашиної кислоти, розведений самогон наливають прямо до країв, не залишаючи ні міліметра вільного простору.

Для витримки використовують виключно скляну тару. Взагалі в роботі з алкоголем і спиртовмісних напоями не треба використовувати пластик, так як реакція може бути самою різною. Скло інертно по відношенню до спирту, не реагує воно і на зміну температурного режиму.

ВІДЕО: Досвід самогонника – як правильно розвести і не зробити його каламутним

готуємо інгредієнти

Найголовніший наш інгредієнт – етиловий спирт (основа самогону). Залежно від типу самогонного устаткування і браги, виділяють наступні ступені очищення:

  • перший сорт – 96 °;
  • вищий сорт – 96,2 °;
  • люкс 96,3%.

Незважаючи на такі балакучі назви, вживати без розведення водою категорично заборонено. Існує певний порядок і навіть таблиця розведення самогону водою, які потрібно дотримуватися.

Кількість води для розведення

Другий інгредієнт – вода. Як було сказано раніше, розводити оптимально джерельної або свердловини водою, в ідеалі – артезіанської. В крайньому випадку, можна брати водопровідну, але прогнати її як мінімум 4 рази через вугільний фільтр.

Третя складова – ароматизатори, які значно покращують колір і смак готового напою. В якості таких можуть бути використані:

  • цукровий сироп;
  • палений цукор;
  • мед;
  • глюкоза;
  • прянощі;
  • трави (меліса, звіробій, деревій і ін.);
  • ароматичні добавки.

Додавати модно як окремі інгредієнти, так і в комплексі один з одним. В цілому вони якісно покращують смак і аромат самогону і роблять більш зручним його вживання.

Правильні пропорції розведення спирту

Як заповідав Д. І. Менделєєв, отримати якісну горілку модно, змішавши 2 частини спирту або самогону і 3 частини води. Це універсальна рекомендація, але на ділі це не абсолютні величини.

Набагато точніше розрахувати пропорцію допоможе вагове співвідношення обох інгредієнтів – етилового спирту та води – і роблять це за формулою:

  • А – фортеця вихідного самогону;
  • В – бажаний градус після розведення;
  • С – обсяг продукту;
  • V – об’єм води, в якому розбавляють самогон

Для вимірювання фортеці найкраще використовувати ареометр. Він працює при різних температурах, на відміну від спірометра, і завжди дає реальний показник.

За підсумками формули ми отримуємо той обсяг води, який потрібен для розведення етилового спирту до потрібної кондиції

Наведемо приклад. У нас є вихідна сировина фортецею 60 градусів і нам треба розвести самогон до 40 градусів. Обсяг – 5 літрів. Як визначити, скільки знадобиться води?

(60/40) х 5 – 5 = 2,75 літра

Таким чином, щоб розвести 5 літрів самогону потрібно 2,75 літра води, що далеко не 2/3, якщо орієнтуватися на таблицю Менделєєва.

А для того, щоб було зручніше, пропонуємо табличні значення.

Таблиця Фертман розведення самогону водою

Очищення готового напою

Черговий етап, спрямований на якісне поліпшення смаку і зниження характерного сивушного аромату. Для очищення прекрасно підійде активоване вугілля з розрахунку 3 таблетки на 1 літр. Залишають для абсорбції на тиждень мінімум, краще на 10 днів. Після чого 5 разів проціджують через кілька шарів марлі або тканини.

Ароматизація і посилення смаку

З цією метою справляються різні ароматичні добавки, прянощі, трави і есенції. З їх допомогою можна повністю змінити смак самогону і надати йому ромові нотки, смак джина на алое або різкість абсенту.

Якщо додавати прянощі і добавки в межах 1-2 грами, буде тільки приємний післясмак. При більшій кількості інгредієнтів – настоянка.

Обов’язково додавайте кілька кристаликів лимонної кислоти – вона чудово пом’якшує різкість алкоголю і дає цитрусове післясмак.

ВІДЕО: Спосіб розведення за допомогою мобільних додатків

Від Борис Каролович

Ололо