Здатність виноградних кущів добре переносити холодну пору року багато в чому залежить від того, наскільки дбайливо за ними доглядали протягом усього сезону. Вражений хворобами, ослаблений виноград з невизревшей деревиною навряд чи зможе пережити морози, тому ще з весни потрібно задуматися про те, як зберегти виноград на зиму.

Протягом всього сезону регулярно оглядайте виноградні кущі і своєчасно боріться з грибковими захворюваннями, обробляючи виноградник фунгіцидами та вирізаючи пошкоджені гілки. Після збору ягід можна застосувати полуторну або навіть подвійну дозу хімічного засобу, щоб рослини сконцентрували свої сили на визрівання і пішли в зиму здоровими.

Внесення підгодівлі для винограду

Відразу ж після збору врожаю виноград необхідно підживити. Для цього можна використовувати будь-який органічне добриво в суміші з деревним попелом.

Глибокий полив винограду

Для формування водних запасів восени необхідно провести так званий «вологозарядні» полив не менше 3-4 відер води під кожен кущ. Кращий час цього – друга декада жовтня.

Укриття винограду: коли починається підготовчий період до зимовищу?

Однозначної відповіді на питання про те, коли краще починати підготовку виноградної лози до зими, не існує. Все залежить від особливостей клімату вашого регіону і погодних умов. Оптимальним вважається середина осені, а якщо бути точніше, то ще до настання перших заморозків.

Також необхідно враховувати і сорт винограду. Наприклад, більшість європейських сортів здатні витримувати температури до мінус 40 градусів, а змішані сорти – і зовсім до мінус вісімдесяти. Проте, якщо в поточному році виноград дав багатий урожай, то краще підготувати його до зими завчасно, оскільки його стійкість до негативних температур буде істотно знижена.

Крім цього, на стійкість до морозів впливає і вік рослини. Молоду лозу варто починати готувати до зими раніше, ніж більш зрілі чагарники тим більше, що, як стверджують професійні винороби, ніякого негативного впливу на чагарник занадто раннє утеплення лози не робить.

Навіщо обрізати виноградник на зиму

Виноград є багаторічною ліаною, яка при належному догляді здатна формувати високий урожай. На лозі розташована велика кількість нирок, з яких згодом утворюються плодові кисті .Якщо не виконувати обрізку і проводити її неправильно, то морозостійкість лози знижується, ягоди стають дрібними, а може взагалі не спостерігатися врожаю.

Обрізка виноградника виконується для підвищення врожайності, поліпшення смакових якостей ягід. Крім цього, завдяки цій процедурі можна збільшити розмір кисті, відрегулювати зростання кореня. Обрізання прискорює дозрівання ягід і полегшує догляд за кущем. Підвищити морозостійкість лози також допоможе виконання обрізки. Цю процедуру виконують восени, щоб кущ не постраждав від заморозків.

Як обрізати виноград на зиму?

Немає абсолютно ніяких проблем з тим, як підготувати молодий виноград до зими: ви просто щорічно видаляєте на ньому зайві пагони і формуєте кущ, залишаючи 3-8 рукавів, що ростуть під кутом від землі. Саме вони будуть давати врожай. Інша справа – багаторічні кущі, особливо, якщо вони раніше ніколи не піддавалися обрізку. Такі рослини вимагають більш копіткої роботи, але навіть в самих запущених випадках при правильній обрізку можна домогтися порядку і підвищення врожайності.

Настав час повернутися до схеми, наведеної вище. Ось так повинна проводитися обрізка винограду восени перед укриттям на зиму:

  1. У перших числах вересня потрібно видалити на багаторічних старих рукавах все однорічні пагони, які знаходяться нижче 1-й дроту, натягнутої за півметра від землі.
  2. У пагонів, що виросли на рукавах вище 2-й дроту (30 см над нижньою) необхідно зрізати 10% довжини пагона і обрізати бічні пасинки.
  3. В середині жовтня (після закінчення листопада) виберіть два найбільш розвинених і сильних втечі на висоті 2-х перших дротів. Нижній втечу, який із зовнішньої області рукава, потрібно обрізати, залишивши на ньому 3-4 очка. Цим ви сформуєте так званий сучок заміщення.
  4. Втеча, розташований з іншого боку і вище, необхідно обрізати, залишивши на ньому 5-12 очок. Це буде ваша плодова стрілка.

Підготовка кущів винограду до укриття

Слід зазначити, що передумовами до вдалого укриттю винограду на зиму є його підготовка з літа і осені. Влітку рекомендується видалити пасинки і звільнити кущі від слабких пагонів, щоб забезпечити належне харчування і розвиток сильних. Мороз в першу чергу вражає ті пагони, які не встигли зміцніти і визріти протягом сезону. Стежити, щоб лоза була висвітлена належним чином, підтримувалася в порядку, в терміни був зібраний весь урожай. Після збору відразу поливаємо кущі – 10л. під кожен кущ, але не відразу, а поступово. При першому поливі потрібно додати марганцівки, для профілактики різних захворювань, при другому – мінеральні (суперфосфат, борна кислота) або органічні (зола, перегній) добрива. Не забуваємо про обрізку і утеплюємо кущі на зиму.

Укриття винограду землею

При повному приховуванні винограду землею лози потрібно зняти і видалити з них листя, зрізати вусики, зробити обрізку винограду, зв’язати в пучки і обприскати виноград 3-4% -ним розчином бордоської суміші. Під лози підкласти дошки і присипати шаром землі товщиною в 40 см. Потрібно постаратися якомога менше гнути і згортати лози винограду. На землю можна покласти зверху АЦВ листи, рубіроіт і т.д. Не можна вкривати кущі занадто купинястої грунтом, так як при цьому знижується якість укриття: через численні пори і отвори в такому земляному валу промерзання буде дуже сильним. Гірше будуть витримувати низькі температури і кущі, вкриті мерзлим і дуже вологим ґрунтом. Таке одношарове укриття виноградних лоз землею досить надійним є в тих регіонах, де температура повітря взимку зазвичай не опускається нижче -25 С.

У приховуванні винограду землею є плюси і мінуси. Плюси: навіть слабкі лози при такому приховуванні винограду перезимують нормально. Мінуси: в землі оченята можуть почати зопрівати, пліснявіти, пошкоджуватися грибковими хворобами.

Полуукритіе кущів винограду

Якщо необхідно убезпечити виноград, що росте в кліматичних зонах з середнім температурним режимом в зимовий сезон не нижче мінус 15 ° C, досить застосувати підлозі укриття. В цьому випадку кущі винограду вкривають за допомогою паперу, ганчір’я, соломи, – спорудити з цього матеріалу щось на зразок кокона товщиною 3-5 см, і драпірують це стягнутим шпагатом. А підстава куща, над кореневою системою, вкривають землею за допомогою того ж підгортання. Укрити землею основу пагонів потрібно так само як і у випадку з підгортанням, – необхідно спорудити насип навколо стовбура висотою 20-25 см. Але слід врахувати, що виноград, укритий на час холодів у такий спосіб, в разі більш високих ніж очікуються морози, може постраждати . Так що краще проявити обережність і виконати складний комплекс робіт по повному укривання кущів винограду землею.

Повний укриття винограду

При повному укритті кущів лози знімають зі шпалер і роблять дефоліацію або чекають природного листопада. Потім проводять обрізку, формують відповідним чином кущ, пов’язують пагони в один пучок і пригинають до землі. Для укриття можна використовувати будь-яку старий одяг або непотрібні пледи з натуральної тканини, які зверху потрібно накрити плівкою-утеплювачем. Уважно стежте, щоб вона не стосувалася нирок – через це вони можуть почати зопрівати, а навесні згорять під першими ж променями сонця, посиленими плівкою як лупою.

Конструкцію з ковдр і плівки потрібно притиснути до землі залізними дугами-скобами і присипати шаром грунту (для нестійких сортів), товщина якого залежить від регіону: в південних краях шар землі на укритті може не перевищувати 10-15 см, а в північних доведеться насипати в 25-30 см і більше. Як утеплювач можна використовувати щільний папір, солому, суху траву, лушпиння соняшнику – все, що є під рукою. А стійкі сорти здатні перезимувати і під шатровим плівковим укриттям, і під іншим підручним матеріалом – шифером, руберойдом і т.д.

Укриття винограду за допомогою хвої

У регіонах з великою кількістю хвойних дерев виноград вкривають ялиновим гіллям. Для цього кущі обрізаються. Обрізку бажано проводити пізно восени, після обрізки краю обробляються мідним купоросом. Обрізані пагони винограду зв’язуються в пучки дуже щільно один до одного і накриваються ялиновими гілками (шар 10-20 сантиметрів), по краях гілки притискаються цеглою. Варто звернути увагу, що хвоя повинна бути зеленою. Плюс цього способу хороша вентиляція і якщо лапник в відлига промокає, то волога висихає або стікає не створюючи обмерзань.

Для того щоб уникнути гниття і пліснявіння винограду знизу використовується дощатий настил. На «лавочки» висотою 5-7 см укладаються обрізані і оброблені мідним купоросом рукава і лози винограду, а зверху виноград ховається будь-яким вищевикладеним способом. Настил сприяє поліпшенню вентиляції і не дає мокнути паросткам в сирі зими.

Особливості приховування молодого винограду

Вкривати молодий виноград рекомендується в першу чергу, так як він чутливий до знижених температур.

Крім основних способів для захисту ще не розрослися однорічників застосовуються і інші підручні матеріали – відра, фрагменти пластикових бутлів, щільний папір, сіно, солома. Дачники практикують також засипання пагонів землею і соснової хвоєю, які додатково покриваються поліетиленовою плівкою з попередньо сформованими отворами для забезпечення повітрообміну.

Як мороз може нашкодити винограду?

Виноградники отримують різні ступені пошкодження від сильних холодів, але найчастіше це:

  • загибель однорічного приросту винограду і багаторічних рукавів, в разі чого активне зростання дадуть тільки порослеві пагони і пагони із сплячих бруньок;
  • загибель надземної частини винограду, коли коренева система не страждає від морозів і залишається життєздатною;
  • загибель основних плодових бруньок, що призведе до розвитку нових пагонів, але ніяк не цвітіння;
  • або ж самі серйозні пошкодження, які призводять до загибелі не тільки надземної частини, а й всієї кореневої системи.

Мороз швидко пошкоджує молоду лозу винограду, задерев’янілі гілки і кореневу систему, якщо не підготувати кущ до зими. Уникнути подібних наслідків обмороження винограду можна, якщо заздалегідь продумати посадку морозостійкого винограду, але завжди є сенс поборотися і за кущі, які не здатні самостійно переживати сильні морози.

Підготувати виноградник до зими дійсно складно, якщо ви не зібралися просто накрити його чим-небудь і чекати весни. Складний даний процес для початківців дачників, адже досвідчені садівники і «заводчики» винограду вже все давно знають і вміють. Саме списком їх рекомендацій ми і вирішили скористатися.

Від Борис Каролович

Ололо