01.04.2018

Вирощування овочів на дачі або ділянці вважається трудомістким заняттям. Кожен овоч вимагає особливої ??уваги і догляду, тому для отримання максимально якісних плодів необхідно знати деякі нюанси вегетації культур зі стадії насіння і до повноцінного рослини. У багатьох часто виникає питання: як пасинкувати перець правильно і для чого це потрібно робити? Поняття «посадив і забув» для перців зовсім не підходить, ця культура вимагає ретельного догляду і турботи. Основна і бажана мета кожного городника і дачника – це збір великого обсягу врожаю і раціональне використання кожного метра грунту. У даній роботі будуть розглянуті основні моменти агротехнічного обробітку перцю. Для отримання великого врожаю ароматних овочів проводять пасинкування перцю – формування куща.

Чому потрібно пасинкувати перець

Процес пасинкування є видалення молодих пагонів зі стебла культури. В цю процедуру також входить позбавлення від зайвої листя і цвітінь, які не дають плодів. Формування кущів перцю необхідно, що культура не витрачала поживні речовини на непотрібні елементи.

Пасинкування безпосередньо залежить від схеми посадки перцю. При густій ??посадці ця процедура необхідна. Якщо рослини мають достатньо місця для росту, то видаляти непотрібні пагони слід в міру загущення рослини.

  • Під час росту перцю важливо не упустити момент, появи перших пасинків. Зазвичай, цей момент припадає на період цвітіння і плодоношення перцю, коли вже з’явилися 9-11 листя.
  • При уважному огляді всіх пагонів, важливо відібрати 2-3 найпотужніших, які в майбутньому будуть основними частинами єдиного «скелета» рослини.
  • Поки перець НЕ доросте до висоти в позначку 25-30 см ніяких дій з видалення пасинків робити не варто. У цьому проміжку своєї життєдіяльності розсада перцю тільки набирає сили і активно розвивається. По досягненню перцю цієї межі потрібно починати пасинкувати перець, а саме:
  1. Верхівку куща потрібно прибирати. В результаті кущ перцю знайде більш компактну форму з добре розвиваються пагонами з боків;
  2. Всі пагони, що знаходиться в нижній частині куща потрібно прибирати, залишивши 4-5 штук верхніх;
  3. На що залишилися пасинках перевіряти наявність відростків і не допускати появи нових.
  4. Залишені пасинки, після їх дорослішання, можуть давати врожай до 20-25 штук з куща. При цьому перці будуть хорошої якості. Зазвичай, квіткова брунька розташовується на головному стеблі. Зав’язі ж утворюються практично на кожному розгалуженні.
  • Крім того, є ймовірність утворення пагонів, де немає ніякої зав’язі. З певною періодичністю необхідно перевіряти кущ і видаляти такі пагони, а також ті, які не вселяють довіри або пошкоджені. При можливості всі ці процедури необхідно проводити якомога акуратно, оскільки стебло рослини крихкий і можна пошкодити при необережності.
  • Пасинкування перцю в теплиці можна проводити як і у відкритому грунті.

Видалення зайвої листя з куща є життєво необхідним процесом. Якщо ж цього не закрити, то перцю буде бракувати достатньої кількості вологи і світла. Можливо, при великій листі деякі кущі необхідно буде підв’язувати. Часто доводиться навіть робити опору, для того, щоб під вагою плодів кущ не зламався. Особливо це важливо робити при вирощуванні високорослих культур.

Взаємність між погодою і пасинкуванням перцю

  • Важливе значення на зростання перцю впливає погода. Якщо літо видалося спекотним і з підвищеною вологістю, то при такій погоді буде велика кількість пасинків і без їх видалення ніяк не обійтися.
  • Нижні листя при такій погоді потрібно прибирати, щоб забезпечити достатній продув яке знижує ймовірність появи гнилі і різних захворювань. При недостатньому контролі і подальшому розростанні пасинків, коренева система не зможе в необхідній кількості отримувати вологу і сонячне світло, що призведе до порушення процесу обміну речовин рослини.
  • При посушливого літа і нестачі в поливі призводять до того, що бічні пагони будуть розвиватися дуже повільно і неповноцінно. Нижні ж листя на кущі, в такій ситуації, краще залишити, оскільки вони буде єдиним способом зберегти хоч якусь вологість в землі.

Формування куща перцю пасинкуванням

Якщо хочете хороший урожай перцю то і як і багато овочів він потребує формування. Виняток становлять тільки низькорослі сорти і гібриди перцю з букетним типом плодоношення, типу, вини пух, капитошка. Цей процес обов’язковий під час вологої та спекотної погоди, особливо для нижніх пасинків, якщо ж літо спекотне, але сухе, то пасинкування не виконують. В результаті виросла листова маса запобігатиме випаровування вологи під кущем. Досвідчені городники вирощують перець, як правило, в два стебла, вибираючи для цього пагони утворюються в розвилці за першим квіткою і зав’яззю. Саму залеж в цей момент на молодому рослина, бажано видалити. Це забезпечує хорошу освітленість рослини навіть при більш щільній посадці. Якщо цього не робити то кущ заростет. Щоб сформувати кістяк рослини, в місці розвилки основного стебла залишають два найсильніших втечі, інші прищипують. Скелетні пагони підв’язують до шпалери або до кілочків, встановленим з двох сторін від рослини.

Коли пагони почнуть гілкуватися, утворюючи так звану «вилочку», в кожному розгалуженні залишають найпотужніший паросток, а слабший прищипують над першим листом. Так само роблять при кожному розгалуженні стебел. В результаті у вас вийде сильне і міцне рослина з двома скелетообразующімі стеблами. Кількість розвилок обмежують трьома-чотирма. В регіонах, де літо сухе і спекотне нижні пагони не обрізають, так як вони перешкоджають випаровуванню вологи з ґрунту. Видалення верхівки проводять, коли рослина досягає 20-25 см у висоту.

Протягом вегетації видаляють пасинки, що з’являються на стеблах до першої розвилки. Після зав’язування 3-4 плодів на кожному структурному стеблі прищипують верхівки, щоб прискорити зростання і налив перців.

Одночасно з формуванням регулюють кількість зав’язей. У кожній розвилці з’являються 2 або 3 бутона залежно від сорту. Коли утворюються зав’язі, потрібно залишити найбільшу і сильну з них, видаляючи інші. В результаті на кожному структурному стеблі по 3-4 великих перцю або 6-8 на кущі – цілком посильне навантаження на рослину.

Як пасинкувати перець Ссылка на основную публикацию

Від Борис Каролович

Ололо