Якщо ви ще не пробували готувати домашній самогон, але вже поглядаєте в бік самогонних апаратів, прийшла пора прочитати нашу статтю. Ми не агітуємо за алкоголь, навпаки, наполягаємо на тому, що навіть алкоголь може бути приємним на смак і іноді навіть корисним.

Незважаючи на значний магазинний асортимент і контроль якості виробників, сурогату на наших полицях, як і раніше багато. І вартість, треба сказати, теж не найвагоміший аргумент на користь такої покупки. Куди як цікавіше самому зайнятися винокурінням, тим більше, що ми так детально описуємо самогоноваріння для початківців.

Що потрібно для початку

Звичайно, підручними інструментами тут не обійдешся, але все не так страшно, як здається на перший погляд. Отже, новачок повинен стартувати з наступним набором:

  • самогонний апарат бажано заводського виробництва;
  • спиртометр або ареометр для вимірювання фортеці алкоголю;
  • інгредієнти для приготування браги;
  • ємність для очищення;
  • бутель для зберігання.

Це мінімальний набір того, з чого вийде перший самогон для початківців з повного нуля. Надалі, коли вже буде «набита» рука, можна обзавестися барботером для збільшення міцності, добіркою цікавих рецептів, кошиком-ароматизатором і іншими «пляшками», без яких важко уявити домашню винокурню.

Устаткування і посуд

Для початку потрібно знайти скляну пляшку для сусла. Рекомендуємо саме прозору, щоб добре було видно, як відбувається зброджування, коли осідає піна і випадає осад. Досвідчені самогонники орієнтуються на рукавичку і дають ще день-два запасу. Але новачкам краще на початкових етапах бачити, що відбувається з суслом.

Бутлі для бражки

Обсяг цієї ємності складає мінімум 20-30 літрів, бажано з широкою шийкою, щоб в подальшому можна було робити не тільки цукрову, а й зернову і навіть фруктово-ягідну брагу.

Найпростіша схема приготування самогону в домашніх умовах

Основне, що потрібно винокуру – агрегат. Раніше, коли цей процес був в рамках кримінального судочинства, такі апарати робили з підручних засобів – каструль, тазиків та ін. Сьогодні самогонні апарати продаються в уже готовому вигляді і питання тільки в тому, який вибрати і скільки за нього заплатити.

Обов’язковою є наявність ареометра – на всіх стадіях виробництва необхідно вимірювати фортеця алкоголю, щоб вчасно приступити до приготування напою, зуміти відокремити хвости і голови і згодом правильно його розвести водою до потрібної фортеці.

Термометр, як правило, йде в комплекті з перегінним кубом, і показує температуру кипіння суміші.

ВІДЕО: Перший самогон для початківців з повного нуля

Як приготувати найпростішу брагу

Раз вже ми торкнулися теми перший самогон для початківців з повного нуля, пропонуємо вам найпростіший рецепт цукрової браги. З неї ви отримаєте якісний спирт, відмінну горілку та інші похідні напої. Щоб не розгубитися в асортименті рецептів, давайте почнемо з такого:

  • очищена (бутильована) вода – 22 л;
  • цукровий пісок – 5 кг;
  • спиртові дріжджі – 200 гр.

Кілька слів про вибір дріжджів

Дуже рекомендуємо використовувати саме спиртові, а не хлібопекарські дріжджі. Вони швидше дозрівають – протягом 6-7 днів, а не 12-15, як хлібні. Менше утворюється піни, тому не потрібно буде використовувати піногасник. Але найважливіше – гриби не гинуть при високій концентрації спирту, як це часто відбувається з хлібопекарськими і в процесі зброджування доводиться додавати нові дріжджі.

спиртові дріжджі

Рекомендації для використання спиртових дріжджів:

  • Вже приготований склад зберігають в теплому темному місці.
  • Температура бродіння повинна бути не нижче 26 ° С.
  • Вода для сусла повинна бути джерельна, скважинная, в крайньому випадку бутильована. Заборонено використовувати кип’ячену – в ній немає розчиненого кисню, необхідного для росту грибів.
  • Строго дотримуйте інструкції з дозування.

приготування браги

З наведених вище інгредієнтів можна отримати близько 5 літрів етилового спирту міцністю 45-48 ° С.

Отже, порядок наступний:

  1. Підігріваємо воду до 26-28 ° С. Частина відливаємо і розводимо цукор до повного розчинення.
  2. В заготовку додаємо розкришені руками дріжджі, перемішуємо, поки повністю не розчинятися. Чекаємо, поки не з’явиться багато піни.
  3. Вливаємо дріжджовий розчин в іншу воду (нагріту до 26-28 ° С, закриваємо медичної рукавичкою і відправляємо ємність в тепле (не нижче 27 °) і темне місце.

До країв контейнер не заповнюється пляшку – перші 4-5 днів буде багато піни. Повинно залишитися мінімум 1/3 вільного місця.

  1. На рукавичці шилом або голкою робимо кілька дірочок – через них будуть йти надлишки вуглекислого газу.
  2. Чекаємо 5-7 днів, поки не дозріють дріжджі.

Як визначити готовність

Тут вже не залежить, 10 раз ви женете алкоголь або тільки вперше. Є 3 основні ознаки, за якими стає зрозуміло, що гриби дозріли:

  • опала рукавичка, значить, припинилося виділення СО2;
  • відсутня піна і помітний опалий осад;
  • на смак не відчувається солодкість, тільки гіркота і спиртове післясмак.

Сама середина процесу бродіння

Акуратно, бажано шлангом, щоб не збовтати осад, переливаємо брагу в перегінний куб на 2/3, щоб не створювати надмірний тиск під час кипіння.

перший перегін

Після того, як основу перелили в куб, збираємо всі інші частини самогонного апарату за схемою. У холодильнику повинна бути постійно холодна вода – в заводських моделях зроблений проточний хід води, що дозволяє швидко остуджувати краплі і отримувати на виході майже холодний продукт.

Оскільки ми готуємо дистилят з цукрової браги, осаду тут дуже мало, і можна відразу ж нагрівати перегінний куб. Робимо це поступово, контролюючи температуру термометром. За хвилину вона повинна підвищувати в середньому на 5-6 ° С, і доводимо її до 86 ° С, потім поступово знижуємо також по 5-6 ° С в хвилину до 68 ° С. У цей момент починають з’являтися перші краплі. Їх збирають в окрему ємність, так як це сама отруйна частина дистиляту, іменована в народі «голови».

Їх кількість визначають в даному випадку за кількістю цукру – на кожен кілограм по 50-60 мл. Оскільки для приготування браги ми використовували 5 кг цукру, значить, голів вийде близько 300 мл. Цю частину виливають, так як в ній дуже висока концентрація метилового спирту і оцтового альдегіду.

Якщо плануєте робити другий перегін, а для отримання якісного алкоголю це необхідна умова, на першому відбираєте не 50 мл з кожного кілограма цукру, а тільки 30 мл. Решта 20-30 мл голів підуть на другий перегонці.

фракції

Основне завдання винокура – грамотно розділити фракції і отримати чистий алкогольний напій, максимально позбавлений сивушних масел та інших шкідливих домішок.

Виділяють 3 основних фракції з різними температурами кипіння:

  • «Голови»;
  • «Тіло» або «Серце»;
  • «Хвости».

Перша частина, як було сказано, раніше, це голови – концентрат отруйних спиртів. Фортеця становить 75 °, колір – каламутний. У народі цю частину називають перваком або перваком і деякі вважають за краще вживати цей напій, вважаючи його сильно міцний. На ділі, людина не п’яніє, а труїться метилом.

«Тіло» – серединна частина дистиляту фортецею 40-60 °, і складова той самий напій, заради якого і затівається весь процес винокуріння. Женуть рівно до того часу, поки фортеця не впаде нижче 40 °, що перевіряють ареометром, спиртометром або просто підпалюють спирт на ложці. Пока горит – забирають, не горить – пішли хвости.

«Хвости» – заключна частина перегонки, куди входять залишкові сивушні масла. Деякі фахівці зливають хвости в наступну порцію браги з метою отримати більш повний букет. Насправді, такі витрати часу недоцільні. Явно вираженого букета з їх допомогою не отримати.

Якщо жінка пропустила момент відсікання хвостів, на другий перегонці сивушні масла можна буде відібрати на стадії голів.

ВІДЕО: Інструкція для початківців – самогон, процес перегонки браги (голови, тіло, хвіст)

другий перегін

Перед тим, як приступити до другої перегонці, потрібно очистити тіло, пропустивши його через вугільний фільтр. Можна зробити найпримітивніший, як показано на фото, або використовувати готовий зразок.

Очищення вугіллям в скляній банці

Друга перегонка відбувається по точно такою ж схемою, як і перша:

  • відбираємо 150 мл голів в окрему ємність;
  • в основну набираємо тіло – 4,5-6 літрів;
  • відсікаємо хвости після того, як фортеця впаде до 40 °.

А далі настає ще один відповідальний момент – очищення, так як далеко не всі сивушні масла пішли з хвостами і головами. Їх температура кипіння вище, ніж у води і спирту, тому в процесі дистиляції вони фізично не можуть випаровуватися.

очищення

Детально зупинимося на цьому процесі, так як у нас йде вивчення предмета самогоноваріння для початківців. Автор статті практикує 3 базових способу, які не підводили ніколи:

  • деревним вугіллям;
  • марганцівкою;
  • рослинним маслом.

Деревне вугілля

Очищення самогону деревним вугіллям

Дуже якісний спосіб очищення, коли пориста структура вугілля вбирає (абсорбує) до 80% шкідливих домішок. Як саме чистити – не принципово. Можна просто скласти деревне або активоване вугілля в ємність зі спиртом, залишити на добу, після процідити через кілька шарів марлі 3-4 рази. Можна зробити простий фільтр, як показано вище на фото, і пропустити через нього спирт мінімум 3 рази, після чого знову використовувати марлю.

марганцівка

Принцип дії той же – абсорбція сивушних масел. Додають на кожен літр 3 грами марганцівки, залишають на 3 доби. Далі додають по чайній ложці харчової соди на кожен літр, відстоюють добу і проціджують через марлю.

Рослинна олія

Дуже зручний спосіб, який також заснований на збиранні всіх домішок на плівку. Наливають олію (2 ст.л. на літр), збовтують інтенсивно протягом хвилини, залишають на пару хвилин, знову перемішують хвилину, знову відпочинок, і знову збовтують. Далі залишають розчин на добу, після чого акуратно знімають плівку зверху. Обов’язково пропускають через вугільний фільтр і після проціджують кілька разів через марлю.

Будь-який з способів дасть на виході чистий продукт. Не треба використовувати відразу всі – виберіть якийсь один, але зробіть це якісно, ??адже навіть для новачка це не складно.

Розведення водою

Мета – зниження фортеці до розумних меж. Якщо потрібна горілка – це буде 40 °, якщо настойка – 35-38 °. Для розведення використовують чисту джерельну, скважинную або бутильовану воду.

Кількість води визначають за формулою:

  • А – фортеця вихідного самогону;
  • В – бажаний градус після розведення;
  • С – обсяг продукту;
  • V – об’єм води, в якій розбавляють самогон

Більш докладно про способи і правила розведення описано в статті «Як правильно розбавити самогон водою».

При розведенні спирт вливають в воду, а не навпаки, інакше ви отримаєте гарячу проспиртовані воду.

Ароматизація і поліпшення смаку

Коли ви використовуєте рецепт цукрового самогону, отримуєте досить різкий, хоча і не агресивний смак і аромат. Бажано його пом’якшити, щоб прибрати надмірну жорсткість і пити швидше м’яку горілку, ніж міцний самогон.

Цедра лимона пом’якшує смак і робить більш приємним післясмак

У кожного майстра свої секрети і пропорції, але універсальними вважають такі добавки:

  • лимони;
  • помаранчеві кірки;
  • шкурки апельсинів і грейпфрутів;
  • кедрові горішки з лушпинням;
  • перетинки волоського горіха;
  • карамельний цукор (2 ст.л. цукру розбавляють 1 ст.л. води і зажарюють на сковороді до темно-бурштинового кольору).

Всі ці добавки будуть активно віддавати смак, аромат і терпкість тільки напоїв до 40 °.

На цьому вивчення теоретичної частини самогоноваріння для початківців можна вважати закінченим і тепер прийшла пора приступати до практичних занять. Бажаємо успіху!

ВІДЕО: Самогоноваріння для початківців

Від Борис Каролович

Ололо