01.04.2018

Виробництво алкоголю в домашніх умовах – поширене явище в нашій країні. Тим більше що існує безліч рецептів, що дозволяють виготовляти напої з натуральних продуктів. Та й спеціальні пристосування для цього також розроблені – їх можна зробити своїми руками, а можна купити в магазині.

Наприклад, найбільш популярними є самогонний апарат і так звана ректифікаційна колонка. Природно, кожна з цих конструкцій має свої особливості. І якщо досвідчені самогонники вже визначилися, яке саме пристосування підходить їм, то початківці плутаються і не можуть зрозуміти, чому ж користуватися зручніше і вигідніше в тій чи іншій ситуації.

У цій статті ми розглянемо, що краще: колона ректифікації або самогонний апарат – після її прочитання ви чітко зрозумієте, яким саме пристосуванням користуватися вам буде зручніше.

А чому саме самогон?

До речі, багато хто задається питанням – а навіщо взагалі займатися домашнім приготуванням самогону, якщо в магазинах представлений величезний вибір алкогольної продукції?

Домашні міцні напої мають ряд незаперечних переваг перед виготовленими на фабриках і заводах:

  1. Вони виготовлені з натуральних продуктів.
  2. Ви самі контролюєте кожен етап виробництва, а тому забезпечує ідеальну чистоту.
  3. Ви можете самі регулювати рівень фортеці.
  4. Кінцева вартість виявляється набагато нижче, ніж в магазинах.

Надмірне вживання навіть самостійно приготовленого високоякісного алкоголю шкодить вашому здоров’ю! Пам’ятайте про це і не зловживайте!

Переконалися, що створений своїми руками самогон краще і якісніше магазинної продукції? Тепер розглянемо, в чому полягає відмінність ректифікаційної колони від самогонного апарату.

Основні характеристики

У цього пристрою є і друга назва – дистилятор. Він використовується для отримання так званого спирту-сирцю, тобто самогону шляхом очищення браги.

Суть роботи дистилятора полягає в наступному:

  • відповідно до рецептури готують брагу;
  • брага відправляється в перегінний куб, де нагрівається до температури кипіння;
  • в результаті нагрівання при нагріванні брага виділяє спиртосодержащий пар;
  • пари спершу проходять сухопарник, де осідають важчі сивушні масла;
  • далі пар з високим вмістом спирту переходить в холодильник – змійовик, поміщений в ємність з холодною водою, де відбувається його конденсація на рідку і пароподібну фракції;
  • пар виходить назовні, а спирт стікає в заздалегідь підготовлену ємність.

Роль «холодильної установки» виконує саме змійовик – вигнута спіраллю мідна або скляна трубка малого діаметра, для охолодження якого використовується холодна вода – проточна.

Смак у такого продукту далеко не найприємніший, в ньому присутні і сивушні масла, і інші домішки. Щоб підвищити кінцеву якість продукту його рекомендується переганяти мінімально 2 рази, щоб позбутися від усіх сторонніх домішок і отримати чистий готовий продукт фортецею 720.

Домогтися бОльшей фортеці в класичному самогонному апараті практично неможливо. Тільки якщо переганяти самогон 3-4 рази, але його кількість скоротиться мінімум удвічі. Проте досягти міцності спирту – 97% на практиці неможливо, для це потрібна саме колона ректифікації, про яку ми поговоримо нижче. До слова, дізнатися про те, як зробити самогонний апарат своїми руками, ви дізнаєтеся у відповідній статті.

Як боротися з сивушними маслами

Звичайно, якщо мати певний досвід, мати відповідні навички, то в кінцевому підсумку отримати якісний і щодо приємний на смак напій цілком реально.

Особливу увагу необхідно приділити позбавлення від сивушних масел:

  • в момент перегонки в першу чергу під впливом температури відбувається випаровування ацетону, слідом за ним – спирту, і тільки потім сивушних масел;
  • перші 5% від загального обсягу продукту і останні 5% (голова і хвіст) необхідно збирати в окремий резервуар і виливати;
  • оскільки точно визначити перші і останні 5% від загального обсягу на око вкрай складно, то успіх «операції» безпосередньо залежить від досвіду самогонника.

Безсумнівна перевага

Різниця між ректифікаційної колоною і самогонним апаратом полягає ще і в тому, що останній більш продуктивний. Так, найменша продуктивність такого пристрою становить трохи більше одного літра за годину «варіння», а окремі, сучасні, вдосконалені моделі можуть готувати і більше трьох літрів на годину!

Дистиллятор буде оптимальним варіантом і в разі, якщо виконується перегонка некласичної браги, а чачі (фруктової і ягідної браги), що в підсумку дозволяє отримати такі елітні напої, як:

  • вино;
  • кальвадос;
  • коньяк;
  • сливовиця.

Основний недолік даного апарату полягає в тому, що з його допомогою можна отримати тільки спирт-сирець.

Колона ректифікації: докладний опис

Тепер розповімо, чим відрізняється самогонний апарат від колони ректифікації, докладно описавши останню.

Сам процес ректифікації є теплообмін, який відбувається в цій колоні, що в підсумку дозволяє відокремити від сирцю так званий ректификат. Тобто, при нагріванні до певної температури в колоні вдається вибудувати всі складові речовини з використовуваного для перегонки сировини в своєрідну чергу:

  • при температурі в 56 градусів – ацетон;
  • при температурі в 65 градусів – метиловий спирт;
  • при температурі в 78 градусів – ректифікат;
  • при температурі в 100 градусів – вода і сивушні масла.

Суть процесу полягає в безпосередньому контакті рідини і виділяється пара:

  • у верхній частині пристосування передбачено особливий дефлегматор;
  • він забезпечує конденсацію парів і перенаправляє отриманий конденсат вниз;
  • конденсат зустрічається з парою, який виникає внаслідок нагрівання в випарнику;
  • в результаті, на кожній дільниці труби здійснюється своєрідне взаємодія, в результаті чого відбувається обмін фракціями різного рівня кипіння.

Колона – досить висока, витягнута ємність, що забезпечує оптимальну різницю температур в різних її частинах:

  • у верхній частині – 78 градусів, завдяки чому до цієї точки доходить тільки етиловий спирт;
  • волога, сивушні масла осідають в випарнику, оскільки їх температура кипіння значно вище.

Дане пристосування підходить і для перегонки браги, в результаті чого вдається отримати високоякісний спирт, за смаком і фортеці принципово відрізняється від самогону.

Випускаються промислові моделі цього обладнання відрізняються підвищеною продуктивністю – деякі з них забезпечують виробництво до п’ятисот літрів натурального продукту щогодини.

Домашні вироби природно не такі продуктивні – з їх допомогою можна отримати не більше півлітра чистого спирту!

основні переваги

Головні переваги ректифікації полягає в тому, що вона дозволяє отримувати більш чистий продукт з мінімальною кількістю:

Тому таке обладнання ідеально підходить, якщо необхідно виконати перегонку браги, отриманої зі звичайного цукру – адже в ній міститься найбільша кількість різноманітних сторонніх домішок і ароматів.

Головний негатив – низька продуктивність. Всього лише близько півлітра готового продукту на годину.

Підводячи підсумок: що вибрати?

Конкретний вибір залежить від того, що саме і як ви збираєтеся переганяти:

  • для винних браг та іншого сировини, отриманого на основі вина краще використовувати звичайний дистиллятор;
  • при перегонці класичних браг, отриманих з цукру, рекомендується застосовувати колону.

В останні роки все більшою популярністю користуються самогонні апарати з Німеччини з ректифікаційної колоною – це універсальне обладнання, в якому поєднані властивості колони і дистилятора.

У цьому випадку додатково застосовується царга – окрема колона, яка нагвинчується на дистилятор. Привабливість цього пристрою полягає в тому, що ви можете займатися перегонкою як винних, так і цукрових браг, самостійно змінюючи конструкцію обладнання.

Домашня дистиляція і ректифікація – що краще

Самогонний апарат або колона ректифікації: що вибрати? Ссылка на основную публикацию

Від Борис Каролович

Ололо