01.04.2018

Не випадково в більшості російських казок фігурує піч з лежанкою. Іноді вона навіть ставала героєм казки, і все завдяки тому, що була незамінною помічницею господарці. На ній пекли хліба і випічку, готували їжу, підігрівали її, відпочивали, спали, лікувалися і т.д.

Саме цегла – один з небагатьох матеріалів, здатних не тільки накопичувати тепло, а й акумулювати його, поступово віддаючи і підтримуючи певну температуру протягом довгого часу.

Особливості сучасних печей

Сьогодні багато власників заміських будинків і дач намагаються зробити російську піч з лежанкою своїми руками. Нехай навіть вона невелика, але зі своїми обов’язками справляється чудово. Варто зазначити, що в сучасних печах лежанка завжди розташовується на невисокому рівні, щоб було зручно на неї сідати / лягати і малим і старим. Раніше піл були високо, щоб не встигати замерзнути від статі, а іноді полу було навіть дві. На нижню укладалися дорослі, а на верхню діти – там тепло зберігалося аж до наступного полудня.

Велика частина сучасних російських печей обладнана оглядовим віконцем, через яке можна спостерігати за танцем вогню. По суті, це вже виходить подоба каміна, але з функціями печі, яке можна обробити кахлями, вогнетривким каменем або цеглою.

переваги

  • ККД більше 80%
  • може використовуватися тільки для обігріву або як багатофункціональний пристрій;
  • додаткове спальне місце або зона релаксу;
  • безпечна експлуатація;
  • термін служби практично не обмежений
  • при правильному будівництві російської печі з лежанкою займає мінімум місця;
  • додає приміщенню певний колорит.

Нарівні з недоліками, необхідно згадати і про мінуси користування піччю.

недоліки

  • велика кількість сміття – будь-який котел на твердому паливі, включаючи піч, загрожує засміченістю довколишнього простору;
  • необхідність попередньої заготівлі дров;
  • будувати піч з лежанкою своїми руками складно, потрібен певний досвід і розуміння принципів порядовки і кладки цегли.

конструкція

Виділяють наступні конструктивні елементи:

  • гирлі – місце, куди закладаються дрова;
  • горнило – де вони згорають;
  • подшесток – підставка, яку використовують в якості столу;
  • припічок – стіл;
  • хайло – отвір, через яке в приміщення потрапляє частина диму;
  • під – дно печі.

Оскільки лежанка в конструкцію класичної російської печі не входить, в схемі не вказана. При облаштуванні печі з лежанкою, вона розташовується над горном, завдяки чому тепло поширюється по всій поверхні з одночасною віддачею всередину приміщення.

Як правильно будувати російську піч з лежанкою

Перед тим, як приступити власне до кладки, необхідно розібратися з порядовой керівництвом по кладці (порядовка), визначитися з кількістю вогнетривкої цегли, загальною конструкцією і місцем її розташування.

У правильних порядовках вказується кількість цегли на кожен ряд, що значно полегшує процес будівництва.

будуємо фундамент

Тип підстави підбирається за розміром майбутньої печі і особливостей статі в будинку. Це може бути цегляний, залізобетонний або армований фундамент, який облаштовується по плямі печі з набросом 150-200 мм по периметру.

порядок:

  • Викопуємо котлован глибиною не більше 500 мм.
  • Насипаємо на дно вологий пісок і ретельно його утрамбовуємо – він повинен стати єдиним шаром, щоб справлятися з повищенной навантаженням. Далі на пісок засипається шар битої цегли, каменів і іншого будівельного сміття, який також утрамбовується. Потім знову шар вологого піску і знову осколки цегли. Всього таких шарів має бути не менше 3-х.
  • Останній шар закривається 1-2 листами гідроізоляції. Найкраще для цього використовувати рулонний руберойд.
  • Робимо опалубку, залишаючи з боків відстань між котлованом і опалубкою 80-100 мм.

Дошки для опалубки попередньо вимочують добу у воді. Це необхідно для того, щоб при будівництві фундаменту деревина не витягнула воду з піску і розчину.

  • В опалубку заливається на 40-50 мм цементний розчин, куди в міру початкового застигання вставляються арматурні стержні на відстані 10-20 мм один від одного.
  • Готується фінішний розчин з цементу, щебеню і піску в співвідношенні 1: 5: 3 і заливається в опалубку.

Кожні 150-200 мм розчину утрамбовуються Вібропресуюче. Можна вручну трамбувати, але є ризик того, що не весь повітря вийде.

  • Після застигання розчину закриваєте його гідроізоляцією (знову у руберойду немає рівних) і залишаєте на 5-7 днів для того, щоб розчин «настоявся».

Обов’язково перевіряйте будівельним рівнем прямолінійність фундаменту, щоб в подальшому піч не стало перекошувати в процесі експлуатації.

Які потрібні матеріали

Для стандартної російської печі з плитою і лежанкою вам знадобляться:

  • 1 тонна цементу;
  • 5 тонн щебеню;
  • 3 тонни річкового піску;
  • 1700-1750 шт. цегли шамотного і червоного для декорування;
  • металева або кована в’юшки;
  • заглушка з металу або оцинковки.

етапи будівництва

  • Для будівництва підстави печі знадобиться шамтний цегла. Правильну перев’язку цегляного шва (щільне її прилягання) можна зробити шляхом обрізання кутів трьох цегли, щоб вони ідеально підійшли один до одного.
  • З чотирьох цегли з відрізаними куточками викладаєте підставу полплечья (опори арки), на яку встановлюєте попередньо підготовлену дерев’яну арку.
  • За дерев’яною направляючої з цегли викладається арка, цеглу, відповідно скошуються по кутах, щоб форма була монолітною і візуально єдині ансамблем. Для будівництва передпліччя знадобиться не менше 20 штук цегли. Які все будуть зі спиляними кутами.
  • Бічні стінки печі завжди кладуть в один шар, а вотфасадная і та. Яка розташована на звороті сторогой, вже з 2х цегли.
  • Передпліччя викладається строго по дерев’яній рамці, яку згодом обов’язково видаляють. Категорично заборонено її замуровувати в цеглу, так як після будівництва її доведеться демонтувати
  • Для кладки використовуйте однаковий розчин, а в процесі дотримуйтесь єдину ширину між цеглинами.
  • За порядовке викладаєте цеглини в строгому порядку і певній кількості жарт. Кожен шар звіряйте по схилу, щоб була точна пряма лінія з будь-якого боку печі.

  • У 8м ряду закладаєте основу під холодну грубку.
  • Викладаєте ряд, через 3-5 хвилин насипаєте зверху шар річкового піску, знову ряд, знову пісок і так до кінця.
  • Використовувані при будівництві печі шамотні цеглини ніколи не кладуться на цементний розчин, тільки на глінчний з додаванням річкового піску.
  • Наступний ряд – під і припічок, тут цеглини укладаються тольк на пісок.
  • Ряд стінки плити, де вставляєте металевий дріт і буквально Утапливаем її в глиняному розчині.
  • Для зведення горнила знадобляться 8 цегли, на які буде встановлена ??дерев’яна опалубка під арку.

  • Після закінчення зведення грубку залишають на 10-12 днів для просушки, після чого запускають всього на кілька хвилин. Таких пробних запусків має бути 2-3, щоб датьравномерно просохнути глиняному розчину і загостритися цеглин.

Поради професіонала з будівництва печі з лежанкою – на відео

Російська піч з лежанкою своїми руками: схема, креслення, фото і відео покрокова інструкція Ссылка на основную публикацию

Від Борис Каролович

Ололо