Щоб отримати шикарний урожай солодкого перцю, слід правильно виростити міцну розсаду в домашніх умовах. Процедура вирощування культури з метою отримання саджанців багато в чому схожа з томатами, але існують і кардинальні відмінності. Ця культура гостро реагує на неправильний режим поливу, коливання температури і невдалу пересадку, через що різко знижується рівень її життєвих сил, вона повільно зростає. Тому перш ніж приступити до посадки, потрібно ознайомитися з особливостями і правилами вирощування. Далі вас чекає покрокова інструкція того, як виростити розсаду солодкого перцю в домашніх умовах, а також корисні поради і відео матеріали.

Кращі сорти перцю для вирощування

Підбираючи сорти перцю для вирощування, важливо, взяти до уваги кілька умов. В першу чергу, необхідно враховувати клімат в районі розташування садової ділянки. Крім того, перець деяких сортів непридатний до консервації, погано зберігається і т.д. Одні сорти підходять для вирощування в теплицях, інші добре ростуть у відкритому грунті.

Ранні сорти перцю:

  • ніжність;
  • Корвет;
  • Лимонне диво;
  • Латино F1;
  • Князь Срібний.

Перераховані сорти відносяться до високоврожайних, термін дозрівання від 90 до 100 днів. Ніжність, Латино F1 вирощують тільки в теплицях, Корвет рекомендують ростити у відкритому грунті, а Лимонне чудо і Князь Срібний підходять для вирощування і в відкритому, і в закритому грунті. Врожайність цих сортів перцю – від 2 до 2,5 кг плодів з одного куща.

Середньоранні сорти:

  • Помаранчевий король;
  • Золоте теля;
  • Червоний слон.

Всі ці сорти перцю високоврожайні, великоплідні, стійкі до захворювань, з терміном дозрівання 110-115 днів. Оранжевий слон призначений для вирощування в теплицях, Червоний слон – у відкритому грунті, Золотий тілець зростає і в закритому, і у відкритому грунті.

Пізньостиглі високоврожайні сорти перцю з терміном дозрівання близько 130 днів:

  • Париж F1;
  • Хоттабич F1;
  • Кубик-К;
  • Рубіновий;
  • нічка;
  • Чорний кардинал;
  • Аристотель F1;
  • Капро F1.

Всі перераховані вище пізньостиглі сорти – гібриди, стійкі до захворювань. Як і всі гібриди, мають підвищену життєстійкість і хорошою врожайністю. У середній смузі Росії і на півночі пізньостиглі сорти рекомендується вирощувати тільки в теплицях, так як плоди не встигають дозрівати до настання холодів.

Коли садити розсаду солодкого перцю

Навіть у самого скоростиглого сорти болгарського перцю вегетаційний період до 140 днів, а час від сходів до дозрівання врожаю становить не менше 90 днів. Плюс того схожість насіння – час проростання становить від 10 днів до 1 місяця.

Таким чином, якщо у вас насіння раннього або середньостиглої сорту, то сіяти болгарський перець на розсаду слід не пізніше середини лютого (північні райони), початок березня (середня смуга).

Швидкість проростання насіння болгарського перцю в залежності від температури повітря:

  • 26-28? C – 8-10 днів;
  • 20-24? C – 13-17 днів;
  • 18-20? C – 18-20 днів;
  • 14-15? C – до 1 місяця.

Прискорити процес проростання насіння можна їх попереднім замочуванням і підготовкою.

Посів насіння перцю на розсаду

Посадка перцю на розсаду починається з вибору насіння і їх обробки, особливо, якщо придбані вони були у різних фахівців по насінню, що виробляють їх не промисловим способом. Насіння зберігає здатність до схожості не більше трьох років, за умови зберігання їх в приміщенні, що обігрівається, сходи появляютcя на 10-15 день, відсоток проростання варіюється від 60 до 70. Існує безліч методів, які впливають на схожість і майбутній розвиток рослини: замочування, знезараження, обробка мікроелементами, барботирование, загартовування.

Щоб урожай розсади перцю був хорошим, дуже важливо вибрати правильну грунтосуміш. Грунт повинна бути легкою, родючої, насиченою органікою з кислотністю 6.0? 6.6. Можна використовувати вже готові грунтові суміші, які вже заправлені добривами і провапнованих.

Заздалегідь підготовлену тару, це можуть бути як загальні ящики, так і окремі склянки, наповніть підготовленої почвосмесью недосипаючи до країв 2-3 см.

Перець володіє слабкою кореневою системою і не любить пересадки, тому доцільніше висаджувати насіння відразу в окремі ємності. Земля повинна бути зволожена відстояною водою години за 2 до висадки.

Посадку перцю на розсаду проводять на глибину 1 см, плюс-мінус 3 мм, висаджені глибше будуть слабкими, а дрібно поглиблені можуть пересихати, що збільшить час їх сходів. Зверху насіння потрібно злегка присипати землею, трохи ущільнивши.

Горщики і стакани поставити на піддон, натягнути плівку або скло, і прибрати в тепле місце, оптимальною температурою для дружного всхода і проростання насіння є 25-27 градусів.

В такому стані сіянці повинні знаходиться безпосередньо до сходів, як правило вони з’являються на 10-15 день, якщо були використані сухе насіння, пророщені сходять набагато раніше.

Ретельно стежте за вологістю ґрунту! Після чого плівку необхідно зняти, а температуру через деякий час знизити дня на три до 16-18 градусів для кращого розвитку кореневої системи і запобігання витягування. Потім знову повертаються до звичайних умов, необхідним для росту рослин.

пікіровка перцю

На відміну від багатьох інших овочів, для перцю пікіровка не тільки необов’язкова, але і небажана: він не любить зайвого травмування корінців. А адже класична пікіровка – це прищипивание нижнього відрізка центрального кореня для забезпечення зростання бічних корінців. Однак якщо є така необхідність, пікіровку провести можна, але вчасно і за правилами.

Пікіровка перців проводиться в фазі трьох-чотирьох справжніх листочків, тобто приблизно через 3 тижні після появи перших сходів. За день до пікіровки розсаду треба рясно полити. Викопувати сіянці можна будь-яким підходящим маленьким інструментом. Сильно вкорочувати центральний корінець не треба, прищипнуть лише зовсім небагато.

Проробивши олівцем маленьку лунку в грунті, треба опустити туди сіянець майже до такої ж глибини, як він ріс і на колишньому місці: на відміну від помідорів, істотного заглиблення, по сім’ядольні листочки, робити не треба. Лише в тому випадку, якщо розсада встигла витягнутися, її при пересадці варто посадити глибше, але й то не дуже глибоко.

Після пересадки треба акуратно обжати корінці і добре полити теплою водою. На три-чотири дні розсаду перцю треба прибрати подалі від яскравого сонця і злегка підняти температуру.

Висаджувати розсаду перцю в грунт

Проводити посадку можна після того, як з’явилися перші бруньки, і є хоча б 8 листочків. Стебло до того часу досягає близько 2,5 см в довжину. Головна умова – прогріта грунт (тому у відкритий грунт перець висаджують з кінця травня по початок червня). Рослина дістають з горщиків (чи ні, якщо були використані торф’яні горщики), і поміщають в лунку до перших листочків. Після цього їх присипають грунтом.

Догляд за перцем у відкритому грунті

Доглядати за солодким перцем не дуже складно. Всі процедури досить прості:

  • полив;
  • добриво;
  • прополка;
  • Підв’язка.

У вегетаційний період проводять заходи з обрізки. Довгі пагони вкорочують, видаляються відростки, розташовані нижче головної розвилки стебла. Процедура включає і видалення хворих листя, безплідних пагонів. Це робиться для формування гіллястого кущика і поліпшення врожайності. З розвиваються Пасинкова пагонів залишають 4-5, на яких і будуть розвиватися плоди. Видалення бічних гілок особливо знизу актуально, якщо на вулиці погода спекотна і волога. Але в посушливі періоди ця процедура не рекомендується, тому що нижні листки зберігають вологу в ґрунті. Після збору врожаю здійснюють обрізку ще раз. Центральний квітка, яка росте з першого розгалуження, багато городники прищипують для підвищення врожайності. Високі сорти перцю треба підв’язувати.

Поливи повинні бути регулярні, адже перець влаголюбив. Занадто довгий посушливий період може призвести до того, що відпадуть зав’язі.

Потребує перець і в періодичних підгодівлі. Найпершу здійснюють через 2 тижні після пересадки розсади, наступна відбувається в період цвітіння перцю і потім при появі плодів. З добрив добре вносити органіку, чергуючи її з мінеральними речовинами, якими можна обробляти рослину і позакореневого способом. Калійні добрива дуже корисні, але використовувати їх треба з обережністю, щоб не перегодувати рослина. Рідкі органічні сполуки теж ефективні, а ось свіжий гній для підгодівлі не підходить.

Збирання врожаю перцю

Через 30-45 днів після утворення зав’язей настає технічна стиглість плодів, пізніше – біологічна.

Забирають плоди перцю в фазі технічної зрілості. Технічно стиглими вважаються плоди, повністю сформувалися: довжина плодів видовженої форми не менше 6 см, діаметр плоду не менше 4 см, з товстим м’ясистим стінками. У фазі технічної стиглості плоди мають типову для даного сорту забарвлення (світло-зелене, зелену, жовту). Насіння при цій стиглості знаходяться в молочній або воскової стиглості. Є ряд сортів, які мають плоди прибирають і використовують в фазі біологічної стиглості, коли вони набудуть властиву сорту забарвлення: кремову, червону, жовту, фіолетове.

Плоди у фазі біологічної (фізичної) стиглості смачні, соковиті і містять більше вітамінів, оскільки в цей період в плодах дозріває насіння. Але зазвичай плоди солодкого перцю прибирають в фазі технічної стиглості, і при зберіганні через 25-30 днів вони набувають забарвлення, характерну для фізичної стиглості.

Збирання врожаю перцю – багаторазова. Регулярний збір плодів сприяє збільшенню врожаю, зменшує обпадання зав’язей. Після збору плодів, що залишилися на рослині, зав’язі починають швидко рости. При ручному прибиранні технічно стиглі плоди збирають через кожні 5-10 днів, а біологічно спілі – у міру дозрівання, з плодоніжками.

Чим частіше збираються плоди, які не передержівая їх на рослині, тим вище буде урожай, так як утворилася зав’язь і недорозвинений плоди отримають більшу кількість поживних речовин після збирання великих плодів.

Від Борис Каролович

Ололо