01.04.2018

У сільському господарстві подрібнювач сіна, як і саме сіно – річ потрібна і корисна.

Роль подрібнювача в господарстві

Сіно – це і покривний матеріал для культур, і корм тваринам, і добриво для будь – яких рослин, а також багато іншого. При всьому при цьому, найчастіше використання сіна необхідно в переробленому, подрібненому варіанті. Для цього застосовують спеціальні подрібнювачі сіна і соломи, які ефективно переробляють сировину з великих оберемків в дрібну фракцію. Вони являють собою досить компактні пристрої – дробарки.

Подрібнювач сіна на подвір’ї відрізняють по потужності, розмірам і конфігурації. Їх можна придбати в спеціалізованому магазині, причому ціна у них буде далеко не дешева. Але, вивчивши деякі важливі моменти пристрою, цілком реально зробити подрібнювач соломи своїми руками, і таким чином заощадити кошти.

З чого складається подрібнювач соломи та сіна

Перед тим, як взятися за роботу з виготовлення цього пристрою своїми руками, необхідно вивчити як влаштована корморізка. Соломорезка складається з наступних конструктивних елементів:

  • електродвигун
  • Ємність для завантаження сировини (сіна або соломи). Її розміри залежать від планованої маси сировини до переробки. Для цього береться або звичайна залізна бочка (приблизно 200 літрів), яка підійде для подрібнення невеликих мас, або ж ємність зварюється вручну за необхідними розмірами.
  • Є й деякі вимоги до ємності – завантаження в неї соломи повинна бути безпечною, адже саме там будуть працювати гострі ножі. Тому бажано, щоб цей приватний бункер мав високу циліндричну форму. В принципі, він може бути і низький, але в цьому випадку, доцільно його обладнати кришкою з отвором, куди і буде завантажуватися сировину.
  • Майданчик під двигун. Такий майданчик являє собою сталеву плиту, товщиною 10 мм.
  • Кронштейн для кріплення двигуна. При його виготовленні використовують 5 мм метал.
  • Опори подрібнювача. Для них використовують металеві труби, діаметром 25 мм, а висота залежить від розмірів двигуна. Найчастіше опора має вигляд триноги, але можна зробити і конструкцію на свій розсуд.
  • Вал, ножі, контр ножі. У пристрої, зробленому своїми руками, вал може представляти будь-який вид, але повинен бути чітко збалансований і рівний, інакше подрібнювач соломи буде нещадно трястися, що сильно ускладнить весь процес переробки. До валу приварюються ножі і за ними контр ножі, причому відстань між ними має бути мінімальним. Саме це гарантує високоякісне і дрібнофракційних подрібнення. Ножі повинні бути дуже гостро заточені.
  • Вивантажний пристрій. Тут з основної ємності вивантажується борошно, сіно і інше подрібнену сировину. Має вигляд бічного патрубка, прикріпленого до ємності, але з таким розрахунком, щоб подрібнене сіно вилітало по відцентровому руху. Патрубок для зручності повинен мати похилий вид. Також варто заздалегідь подбати про ємності, куди потраплятиме січка, вилітаючи з патрубка. Можна використовувати звичайну пластикову бочку, вирізавши отвір збоку.

електродвигун

Електродвигун – серце апарату. Він лежить в основі всієї конструкції, оскільки призводить її в рух. Характеристики двигуна залежать від того, яку масу йому необхідно буде подрібнити. Чим більше маса, тим, відповідно, він повинен бути сильнішим. Наприклад, для 200 літрів підійде 2,2 – 5,5 кВт, швидкість обертів – 1500 в хвилину. У будь-якому випадку, обороти не повинні перевищувати 2000 в хвилину для безпечної роботи всієї конструкції.

З усіх цих елементів поетапно, своїми руками, збирається січкарня для подрібнення соломи.

процес виготовлення

Найважливішим ланкою у виробництві измельчительного пристрою є його попередні креслення. Саме там будується загальний вигляд конструкції, враховуються і розраховуються всі розміри, а також робиться розрахунок необхідного матеріалу і малюнок. Для всіх металевих елементів використовують листовий метал 2 – 3 мм завтовшки, крім кронштейна. Згідно розмірами креслення, спочатку вирізують заготовки з металу, для кожного конструктивного елементу окремо, потім відбувається їх зварювання.

необхідні інструменти

Для виготовлення подрібнювача сіна і соломи своїми руками в роботі буде необхідний наступний інструмент:

  • дриль
  • Шліфувальна машина
  • Слюсарний набір (досить буде стандартного варіанту)
  • Зварювальний апарат

Монтаж обладнання

Робочий вузол виробів – це ємність, зварена з металу, всередині якої знаходиться диск з ножами. Він, в свою чергу, жорстко закріплений на осі електродвигуна. Перше – корпус вироби, або ємність. До неї, знизу, приварюють дно, а до нього – кронштейн. У плиті попередньо роблять отвір під двигун. Потім її надійно приварюють до кронштейну, в строго вертикальному положенні.

До ємності, під певним кутом приварюються опори, їх можна забезпечити косинками, для жорсткості. Також доцільно приварити до опор «подпятники». Після цього, до ємності прилаштовується вивантажний пристрій.

Побутовий електродвигун кріпиться до плити посередництвом болтів і саморізів. На його вісь насаджують диск з ножами. Все надійно фіксується. Після всього цього відбувається монтаж електричного вузла системи. Такий саморобний подрібнювач соломи, при наявності деяких навичок володіння слюсарним інструментом і зварюванням, можна зробити своїми руками будинку за один день.

Подрібнювач сіна і соломи своїми руками: процес виготовлення Ссылка на основную публикацию

Від Борис Каролович

Ололо