Модні страви азіатської кухні потребують не тільки в особливих інгредієнтах, але в спеціальному обладнанні для їх приготування. Потрібно подбати про кожну дрібницю, яка безпосередньо впливає на процес. Навіть така деталь, як підставка під казан своїми руками виготовлена, дозволить правильно розподілити потік тепла від палаючих вугіль.

Щоб казан не нахилятися в різні боки, йому буде потрібно надати стійкості. Зробити це вдасться лише при грамотній експлуатації печі для казана. Їх монтують як у дворі, в спеціально відведеній зоні, наприклад, біля альтанки, так і у власному будинку. У другому випадку знадобиться конструкцію грамотно вписувати в наявний готовий проект будинку.

Характерні відмінності казана

Таким кухонним пристосуванням, як казан, користуються не одне століття. Головними районами поширення його є степові азіатські регіони. Місцевість, небагата на джерела палива, накладала своєрідний відбиток на форму. Раніше казан своїми руками виготовляли. Зараз це робиться промисловими методами, але головною особливістю залишається напівкругле сферичне дно, за допомогою якого вдається підвищити ККД.

Під час горіння відбувається максимальна концентрація калорій тепла під робочою зоною посуду. Цьому сприяє і піч під казан, своїми руками служіння. Продукти не пригоряють в різних куточках, як це часто трапляється під час приготування в плоскодонних каструлях.

Домогтися стійкості від азіатської посуду нелегко. Також неспроможним буде використання звичайних мангалів або печей з барбекю для приготування їжі. У деяких випадках експлуатацію полегшить тринога під казан. Вона складається з жорсткого металевого кільця і ??трьох (в деяких випадках і більше) приварених до нього ніжок.

особливості печі

Можна пекти під казан своїми руками побудувати. Головне, щоб робоча її зона задовольняла геометричним параметрам казана. Відмінною рисою для неї буде глибока посадка посуду в підготовлену область. Як правило, металевий корпус в піч для казана з цегли своїми руками сідає на дві третини.

При більш глибокому опусканні в осередок для казана, діаметр отвору збільшується, і стане незручно виймати металевий посуд. Коли вогнище для казана з димоходом буде дуже маленького діаметру, то дно не повністю обеспечится прогревом. Тому перед тим, як зробити піч для казана своїми руками, варто враховувати всі подібні особливості.

Однак, сама посуд може відрізнятися діаметром, тому використовуються спеціальне пристосування – підставка під казани з кільцями різного діаметру. Також і піч для казана своїми руками зроблена різниться за основними характеристиками:

  • виготовлена ??з цегли за типовим або індивідуальним проектом;
  • зібрана з металевих елементів, наприклад, як мангал з дисків від машини (фото є на сайті);
  • має підставу з глини.

Піч під казан з цегли своїми руками робиться як для експлуатації на відкритому майданчику, так і для використання всередині будівлі. У другому випадку потрібно забезпечити якісну витяжку і захист від відкритого вогню.

ВІДЕО: Як зробити піч під казан своїми руками

самостійна кладка

При первинному плануванні потрібно визначитися з габаритами, якими буде володіти піч для казана своїми руками з цегли зібрана. В її конструкції передбачається зона зберігання сухих дров, які служать основним паливом.

Піч під казан, своїми руками зроблена, повинна включати топку, де прогорають дрова. Її стінки кладуться з вогнетривкої цегли. У горизонтальній площині розташовуються колосники, що забезпечують достатній приплив повітря до палива. На них може спиратися тринога для казана.

Збір золи проводиться в висувається зольнику. Він базується під колосниками. Регулювати надходження природного поддува вдасться за допомогою металевої вогнетривкої дверцята. За димоходу, каналу для видалення задимлення, здійснюється відведення шкідливих газів.

Набір необхідних матеріалів:

  • вогнетривку цеглу;
  • пісок, глина та цемент для приготування розчину;
  • металевий куточок для обрамлення;
  • сітка з колосників;
  • листовий метал 1,5 … 2,0 мм завтовшки.

Піч для казана своїми руками зажадає таких інструментів:

  • болгарка;
  • будівельний рівень;
  • кельму;
  • рулетка;
  • ємність для розчину;
  • молоток або кирка.

алгоритм виготовлення

Визначившись із зоною, в якій буде стояти піч для казана з цегли, формуємо для неї необхідну майданчик. У більшості випадків навантаження від цієї споруди невелика, так як грубка для казана підноситься над підлогою на 80-90 см і не створює великого навантаження. Досить на підготовлену площину залити бетон шаром 7-12 см і укласти в нього зміцнюючу арматуру 8-10 см діаметром.

Обов’язково витримуємо горизонтальність, щоб рівень рідини в посуді був правильним.

Кладка починається з визначення габаритів. Перший ряд печі під казан з цегли кладеться згідно натягнутого по рівню шнура. Починається укладання шару з цілого цегли, а потім чергується ряд з половинки, наступний знову з цілого. Таким чином формується перехресний малюнок.

Стінки вогнища під казан кладуть із спеціально обрізаних під потрібним кутом половинок. З їх допомогою забезпечується радиусная сферична форма, якої характеризуються ці будови. У нижній частині за допомогою заставної пропаленій арматури кріпиться дверцята для зольника в печі під казан.

Обов’язково робиться розшивання швів (затирання стиків між цеглинами), щоб прибрати видимість скріпляє матеріалу. Процедура важлива не тільки для зовнішньої привабливості, а й для блокування виходу пічних газів всередину приміщення.

Третій ряд кладки перекриває дверцята зольника, а далі встановлюється решітка з колосників і починає формуватися топка. З наступного ряду, п’ятого монтують дверцята топливника. З шостого по восьмий ряд печі під казан формується звичайної кладкою.

У дев’ятому шарі передбачається вихід для пічного газу, а в одинадцятому – не забуваємо створити циркуляційний отвір для топливника.

Фінішний 12-й ряд потрібно накрити металевою плитою під казан. У ній є технологічний отвір під необхідний діаметр. Установка плити забезпечить блокування виходу газів навколо печі.

Конструкція піддається природній сушці, а при необхідності з зовнішнього боку її покривають вогнетривкої плиткою.

ВІДЕО: Секрети кладки печі під казан

Від Борис Каролович

Ололо