01.04.2018

Найпростішим рецептом браги є суміш води, цукру і дріжджів. Уже готовий напій сподобається тим, хто вперше пробує самогоноваріння або зовсім невибагливий в вживанні спиртовмісних продуктів. Майстри ж готують самогон на пшеничних зернах, яблуках і т.д., і тоді смак напоїв виходить різноманітним і дуже тонким. Основна проблема, з якою стикаються при дистиляції браги, її пригорання до стінок перегінного куба. Як тільки це сталося, можна сміливо зупиняти процес і викидати брагу – смак самогону буде нескінченно зіпсований. Для того, щоб не допустити осідання крохмалю на стінках, використовується парогенератор. У процесі кипіння від парогенератора в куб надходить пар, який і розігріває брагу, виключаючи пригорання. У цій статті ми розповімо, як зробити парогенератор для самогонного апарату своїми руками і що для цього знадобиться.

Принцип роботи парогенератора

Повторимося, коли нагрівається густа брага, приготована на основі ягід, фруктів, зерна або борошна, велика вірогідність пригорання. У закритій ємності брагу не вийде перемішати, відповідно, крохмаль починає прикипати до стінок. Специфічний запах, який виходить в результаті пригорання, псує смак і аромат кінцевого продукту і робить його вживання проблематичним. Таке можливо тільки в тому випадку, коли перегінний куб нагрівається безпосередньо. Парогенератор пом’якшує нагрів за рахунок впливу гарячої пари.

Принцип роботи такого пристрою полягає в тому, що в ємності нагрівається вода до кипіння, звідки по термостійкі шлангу надходить в перегінний куб. У міру досягнення брагою температури в 75-780С починається відділення спиртовмісної пара, що переходить через сухопарник в змійовик, де він конденсується і виходить в якості готового продукту. Наявність парогенератора корисно не тільки тим, що без прямого вогневого впливу нагрівається брага, але і забезпечується абсолютно рівномірний прогрів, що прискорює час освіти парів і збільшує їх кількість.

Радимо почитати: найефективніший самогонний апарат своїми руками

Як зробити парогенератор

Для того, щоб зробити парогенератор для самогонного апарату своїми руками, знадобиться звичайнісінька скороварка. При бажанні її можна придбати в будь-якому магазині в межах 1,5-2 тисяч рублів. Саме тут і буде кипіти вода. Як барботера будемо використовувати сільфонний шланг для газу.

Запобіжні клапани, встановлені на кришці скороварки, дозволяють контролювати тиск і скидати його при надлишку. Крім цього необхідно урізати в кришку штуцер, до якого приєднати силіконовий шланг.

Крім цього знадобляться з’єднувальні трубки, які об’єднають всі елементи ланцюга і герметик. Все це можна купити в магазині. Сильфон – 250-280 рублів, герметик – 280-300 рублів.

В результаті у вас повинна вийти ланцюг, куди входять парогенератор – барботер – перегінний куб – сухопарник – змійовик – ємність. Пар під високим тиском з парогенератора переходить в перегінний куб, де нагріває його до потрібної температури і провокує поділ рідини на фракції, в тому числі спиртовмісні пари. Ці пари, проходячи через змійовик, осідають у вигляді конденсату на стінках, а краплі спирту стікають в приймальну ємність. Так виглядає принцип роботи парового дистилятора.

  • Перший елемент на малюнку це і є парогенератор – скороварка з киплячою водою, звідки пар по пароотводную шлангу надходить в перегінний куб.
  • Перегінний куб – на дно його укладається барботер (сільфонний шланг з невеликими пропилами по одній стороні), який і нагріває брагу.
  • сухопарник – порожня ємність, де за рахунок перепаду температури і тиску осідає пар і залишаються бризки браги.
  • Холодильник з змійовиком – агрегат для основної конденсації пари і поділу його на водяну пару і спирт.

Ні в якому разі не можна допускати пропускання пара – він весь повинен надійти в перегінний куб. Саме тому заводська скороварка, абсолютно герметична, набагато більш краща в приготуванні самогону.

Про те, як правильно зробити барботер, ви дізнаєтеся в нашій статті.

Рекомендації по конструкції і безпеки

  1. Якщо ви використовуєте парогенератор, брагу не обов’язково фільтрувати.
  2. Сильфонний шланг повинен бути з металу з муфтою, такі використовують для під’єднання природного газу. Матеріал не вступає в хімічну реакцію з спиртом.
  3. Якщо скороварка неелектричних, можна встановити нагрівальні Тени.
  4. Як скороварки можна використовувати і звичайну каструлю, але з герметично закривається кришкою – найголовніша задача при цьому не випустити пар.
  5. На барботері треба нарізати пропили або зробити отвори на одній стороні. Ця сторона в перегінний куб укладається вниз, тобто пар не прямим потоком йде в брагу, а минаючи шланг.

  1. Для регулювання тиску необхідно використовувати робочий клапан або, якщо мова йде про каструлі, зменшувати або збільшувати кипіння.
  2. Як самогонного апарату можна використовувати навіть пивний кег або герметичний бідон, в якому можна кип’ятити воду.

Приклад того, як зробити парогенератор для самогонного апарату з пивного кега ви можете подивитися на відео

Парогенератор для самогонного апарату своїми руками: схема, фото, відео інструкції Ссылка на основную публикацию

Від Борис Каролович

Ололо