Коптильня гарячого копчення своїми руками – це не тільки смачно і корисно, але ще і зручно. У вас буде можливість коптити рибу і м’ясо в будь-який час, використовуючи тільки свіжі продукти. Відзначимо, що можна коптити різні продукти, наприклад, овочі, рибу, сало, м’ясо, курку і т.д. Зробити своїми руками коптильню для гарячого копчення не так складно як здається, хоча в цьому є певні нюанси, які необхідно приймати до уваги. Ми розповімо, що слід врахувати, на що звернути увагу, а також пояснимо, в чому перевага гарячого копчення перед холодним.

  • Коптильня з гідрозатворів
  • Часом складно віддати перевагу, яку зробити коптильню – холодного або ж гарячого копчення. Якщо ви бажаєте хочете спробувати відмінно приготовану рибу, готову до вживання буквально за лічені хвилини, вибір варто зупинити на гарячому копченні. Всього 35-40 хвилин знадобиться для приготування риби цим способом, в той час як при холодному способі вона буде готова через кілька днів.

    Можна побудувати з підручних матеріалів коптильню як холодного, так і гарячого копчення, але на будівництво першої знадобитися набагато більше вільного часу і значних грошових витрат, а на будівництво другої – багато вільного місця.

    Принцип копчення полягає у створенні оптимальної температури для нагрівання тирси. Вони будуть тліти. При цьому процесі виділяється багато диму. Дно коптильні прогрівати до температури в межах 300-3500C. При цій температурі тирсу будуть повільно тліти, але якщо перевищити верхній поріг навіть на незначну кількість градусів, то деревина почне горіти, виділяючи небезпечні канцерогени.

    Як робити коптильню для гарячого копчення своїми руками з різних матеріалів

    Для початку ознайомимося з принципом роботи коптильні і як вона зроблена. У неї має бути 2 камери:

    • для м’яса (риби);
    • для деревини.

    Як правило, вони об’єднані в одній ємності. Перш ніж приступати до роботи, підготуйте всі матеріали і інструменти. Найбільш простим варіантом є електрокоптільня, зробити яку можна навіть без спеціальних знань, досить слідувати рекомендаціям (див. Коптильня з холодильника).

    Зі старої бочки

    Якщо ви збираєтеся коптити багато продуктів, то ми пропонуємо зробити коптильню гарячого копчення з непотрібною бочки своїми руками. На цьому фото показано приклад коптильні.

    Щоб використовувати залізну бочку, очистіть її від залишків фарби. Покладіть бочку в багаття не менше ніж на 1 годину, і від фарби не залишиться навіть сліду.

    Бочку з дерева добре вимийте і висушіть. Після того, як вона буде готова, в її стінках потрібно зробити отвори, за допомогою яких будуть кріпитися прути з продуктами.

    Наступний крок – виготовлення металевого склянки. Для цієї мети підійде труба відповідного діаметру. Стакан потрібно вставити в отвір, що знаходиться на дні бочки. При використанні бочки з дерева, його потрібно захистити від перегріву спеціальної вогнетривкої азбестовою тканиною. Як кришки можна використовувати фанеру. Для вашої зручності, ми пропонуємо подивитися відео, в якому показано і розказано, як зробити прекрасну коптильню гарячого копчення. Щоб кришка досить щільно прилягала, на неї кладуть невеликий вантаж.

    Після того як власноручне виготовлення гарячої коптильні підійшло до кінця, можна перейти безпосередньо до процесу копчення. Прогріємо трубу протягом години газовим пальником. Цього часу достатньо для згоряння тирси. Не забувайте контролювати величину полум’я. Після закінчення часу, дайте коптильні охолонути, після чого потрібно дістати продукти.

    Перед тим, як приступати до роботи з продуктами, виженете агрегат 1-2 рази, щоб подивитися його в роботі.

    із цегли

    Процес виготовлення стаціонарної коптильні можна подивитися на відео, щоб точно розуміти послідовність дій і як проходить порядовка.

    Ми ж коротко обговоримо основні процеси.

    Принцип роботи такого пристрою не відрізняється від інших коптилень. Вона дуже схожа на звичайну традиційну піч, тому як замість кришки на ній є дерев’яна дверцята. Для розчину слід використовувати шамотну глину і додатково фіксувати її листом із заліза. Це потрібно для запобігання осипання. Фундамент для коптильні з цегли необхідно посилити.

    Розміри майбутньої коптильні визначаються за кресленням:

    У свою чергу, ви можете трохи змінити їх на свій розсуд. Визначившись з її габаритами, потрібно викласти шафа для продуктів з цегли.

    Майте на увазі, що камера повинна бути розміром, який в 2 рази більше самої топки, а повітропровід повинен мати розмір ? від висоти коптильні.

    Захистіть місце з’єднання спеціальним коміром. Цегляна коптильня може мати кришку, виготовлену з дерева або металевого листа. Щоб почати процес копчення, зніміть кришку, покладіть деревину і розведіть вогонь.

    Кришку встановлюйте так, щоб залишався невеликий отвір, який необхідний для проникнення потоків повітря. Дим буде потрапляти в шафу для копчення по воздуховоду.

    Після утворення вугілля, необхідно покласти на них фруктові тирсу. Укладаємо в шафу продукти і після його заповнення димом закриваємо кришку. Процес приготування займає близько 1 години.

    На цьому фото зображена коптильня гарячого копчення, виготовлена ??своїми руками по раніше зазначеного кресленням:

    З використаного газового балона

    У вас є непотрібний газовий балон, який шкода викинути? Зробіть з нього коптильню. Перед тим, як почати роботу, випустіть з нього газ, що залишився. Після цього балон необхідно промити звичайною водою. Розміри коптильні, виготовленої з балона, не великі, але її цілком вистачить для сім’ї з чотирьох осіб.

    Щоб укласти в неї м’ясо, потрібна велика дверцята, так що стінки не варто розрізати до кінця і приварити петлі для дверцята. Дно необхідно спиляти рівно наполовину. Топка робиться з товстого заліза, після чого приварюється до балона. Перед початком використанням бажано протопити таку коптильню дровами.

    Зі старого холодильника

    Щоб виготовити коптильню з старого холодильника, необхідно витягти з нього всі деталі виготовлені з пластику, а так само морозильну камеру. На його дно встановлюється електроплита і включається в розетку. Над нею розміщують піддон з тирсою. У кришці необхідно зробити отвір для виходу диму.

    Коптильня з гідрозатворів

    Для цієї коптильні потрібен металевий ящик довільного розміру. Бажано використовувати не надто тонкі листи заліза для його виготовлення, але і від товстих не буде великою користі. Всередині необхідно приварити смужки зі сталі, які послужать опорою для решіток. Між нею і кришкою залишаємо невелику відстань.

    Секрет такої коптильні для риби гарячого копчення, виготовленої своїми руками, полягає в гідрозатвори. Це спеціальна канава, яка проходить по всьому периметру у верхній частині коптильні.

    На кришку коптильні необхідно приварити бортики, які будуть спрямовані вниз. Що стосується розмірів кришки, то необхідно вибрати такий, при якому бортики без проблем входили в канавку гідрозатвори. Кроєм того, в кришку вваривают димовідвод. Його виготовляють з труби.

    Днище у такий коптильні знімне. У нього повинні бути бортики, як у кришки, тільки їх загинають вгору. Днище призначене для того, щоб збирати капає жир. На днище необхідно приварити невеликі ніжки, щоб між нижньою частиною і площиною утворювалася невелика порожнина. Коптильня готова. Тепер можна приступати до копчення.

    Як швидко і смачно закоптити продукти без маринування – відео

Від Борис Каролович

Ололо