Характерний аромат самогону надають сивушні масла. У малій концентрації вони абсолютно безпечні для здоров’я, але позбутися від них не так-то просто. Температура кипіння останніх вище, ніж у етилового спирту, відповідно, при звичайній перегонці вони не відокремлюються. Для якісного очищення потрібен самогонний апарат з сухопарнику. Саме тут за рахунок різниці температур при перегонці і осідає про 80% всієї сивухи.

Досвідчений самогонщик для отримання міцного напою використовує не тільки сухопарник, але і барботер. Що це таке і чи можна розраховувати на хороший продукт без цих пристосувань – в нашій статті.

Для чого потрібен сухопарник?

Самогоноваріння в нашій країні було популярно завжди, а сьогодні з появою професійних апаратів стало ще більш затребуваним. Буквально кожна третя сім’я робить різні цікаві напої. І треба визнати, далеко не завжди це каламутна сивуха, з якої у необізнаних асоціюється слово самогон.

Заводські самогонні апарати з сухопарнику

Досконалість самогонних апаратів дозволяє з доступних недорогих продуктів виготовляти, наприклад, якісну горілку, настоянки і більш елітні напої. Але є ще один елемент – сухопарник на цьому пристрої – за рахунок якого багаторазово підвищується якість і міцність готового продукту.

Сухопарник, він же відстійник, він же прікубнік – герметичне пристосування, де за рахунок різниці температур осідають сивушні масла. Це комплекс речовин маслянистої консистенції з неприємним запахом, що мають температуру кипіння вище етилового спирту і є побічним продуктом виробництва самогону.

Якщо використовувати самогонний апарат без сухопарнику, отримати повністю чистий і вільний від сторонніх ароматів продукт неможливо. Частина речовин не видаляється навіть в процесі очищення і фільтрації.

Креслення саморобного пристосування

Для того, щоб точно розуміти, навіщо потрібні сухопарнику і як встановити саморобку, розберемося з основними поняттями. Незважаючи на те, що всі креслення цього пристрою в тій чи іншій мірі однакові, є відмінності за розміром, формою і ціною.

Як отримують самогон

В цілому виробництво не тільки самогону, а й спирту, розділяється на два основні блоки:

  1. Підготовка браги, де отримують етиловий спирт за рахунок життєдіяльності грибів (дріжджів) в процесі бродіння.
  2. Перегонка браги для отримання концентрованої спиртовмісної рідини, звільненої від побічних продуктів. Саме на цій стадії потрібно сухопарник, за допомогою якого ще більш збільшується концентрація і посилюється якість.

Цікаво! Необхідність сухопарнику на самогонному апараті – предмет спору двох протиборчих сторін. Одні наполягають на збереженні саме сивушного відтінку, тобто без відстійника. Інші, навпаки, вважають, що конструкція самогонного апарату з відділенням сивушних масел дозволяє отримати ідеально чистий продукт.

ВІДЕО: сухопарнику: потрібен чи ні?

Самогонний апарат прекрасно працює і без сухопарнику, але кінцевий напій завжди має неприємний запах.

Спирт відокремлюється від сусла в процесі кипіння саме за рахунок різниці температур. Наочно процес поділу на фракції відображено у таблиці

Температура нагріву, ° С

Що відбувається

де відбувається

до 65

Брага нагрівається, але поки залишається цілісною

Перегінний куб

65-76

Починають відділятися перші пари спирту з високою концентрацією метанолу. Небезпечна для життя і здоров’я рідина. Уловлювання молекул метанолу – одна з основних задач сухопарнику для самогонного апарату

змійовик

76-82

Відділення фракція спирту від води і сусла. Це найбільш чистий напій, що отримується в процесі повторної перегонки

змійовик

82-96

Остаточне розкладання браги на фракції з відділенням до 80% сивушних масел

Перегінний куб / охолоджувач

понад 96

Зупинка процесу перегонки

Тепер стає зрозуміло, для чого потрібен сухопарник в самогонному апараті. Як всі пам’ятають зі шкільного курсу фізики, температура кипіння води – 100 °, але це той межі, при якому починається інтенсивне нуртування і перехід в газоподібний стан. Але на ділі пари починають випаровуватися вже при температурі вище 65 ° С, які змішуються з парами етилового спирту. З перегінного куба суміш переходить в сухопарник, де температура нижче, відповідно, відразу осідають важкі домішки. Далі слід охолоджувач, де температура не перевищує позначку в 30 ° С, і тут миттєво поділяються пари води і спирту, після чого вода стікає назад, а самогон капає в накопичувач.

Найпростіша конструкція відстійника

Відмінно, коли передбачено пристрій самогонного апарату з сухопарнику – в цьому випадку завдання зводиться тільки до того, щоб підготувати якісну сусло і контролювати процес самогоноваріння. Але що, якщо початкова конструкція не містить цього пристосування? Нічого не заважає зібрати його, так як зробити сухопарник для самогонного апарату можна навіть з простих скляних банок з кришками.

Приклад елементарного в роботі прікубніка з півлітрової банки

У конструкцію входить:

  • скляна ємність об’ємом від 0,5 до 3 літрів;
  • кришка з різьбленням для щільного закручування;
  • штуцери – 2 штуки;
  • шайби з силікону – 2 штуки;
  • притискна гайка і шайба – по 1 штуці;
  • силіконова трубка – 2 штуки.

Повторимося, це найпростіший приклад того, як з підручних засіб зібрати досить ефективний і надійний відстійник.

Штуцери на кришці потрібні для під’єднання трубок, з яких одна входить від перегінного куба, інша – виходить – в холодильник

Ставлять прікубнік на самогонний апарат після перегінного куба і до охолоджувача. Контролюють постійно температуру кипіння, щоб краплі браги НЕ вихлюпувались і не забивали трубки.

Ось так виглядає самогонний апарат з сухопарнику своїми руками

Навіть в процесі однієї перегонки банку періодично відкривають – просто відкручують від кришки, не пориваючи герметичне з’єднання – споліскують і повертають на місце. Це обов’язкова процедура, так як поступово температура порівнюється з кубом і тоді повністю втрачається сенс сухопарнику.

Як правильно користуватися

Якщо бути зовсім точним – окремо ніяк не користуватися. Самогонні апарати з сухопарнику вбудованим або саморобним повністю справляються з поставленими завданнями.

Якщо сумніваєтеся в доцільності такого пристосування, спробуйте приготувати продукт з використанням відстійника і без такого, щоб відчути і сам процес, і смак.

Але є певна процедура – перші 50-70 мл, які вийшли зі змійовика, зливають, не допускаючи її застосування ні з метою лікування, ні з якими іншими. Те ж саме стосується і рідини, яка збирається в сухопарнику в процесі варіння. Її небезпечно застосовувати навіть для зовнішнього застосування, тому необхідно утилізувати.

Приклад вертикального відстійника в розрізі

Далі отримують напій в звичайному режимі, контролюючи воду в холодильнику і не забуваючи періодично перевіряти міцність напою спиртометром або старим дідівським способом – підпалюючи його в ложці або на столі. Як тільки перестає горіти або довго запалюється, зупиняють перегонку.

Під час повторної перегонки в сухопарнику вже практично немає сивухи, але збирається краплі спирт. Ці залишки рекомендується зливати в готовий продукт для збільшення міцності і остаточної якості.

ефективна ароматизация

Коли роблять самогонний апарат з сухопарнику своїми руками, не забувають, що це не тільки відстійник, а й накопичувач ароматних трав і прянощів. Сюди можна покласти мелісу, аніс, гвоздику, помаранчеві скоринки і т.д. При проходженні через прікубнік спирт встигає увібрати весь «букет» ароматів і на виході виходить приємний смак.

Такий склад дуже істотно посилить смак і додасть неповторний аромат

Ми не будемо сперечатися, чи потрібні на 100% самогонні апарати з сухопарнику, але точно знаємо, що при його наявності продукт буде чистим, здоровим і навіть в деякій мірі корисним. Фортеця після другої перегонки буде становити не менше 70 ° С, прозорість – як сльоза, післясмак – відсутня, органолептика – вище середнього.

ВІДЕО: Схема і призначення конструкції до апарату

Від Борис Каролович

Ололо