Питання: «Коли викопувати моркву і буряк?» Терзає як початківців городників, так і вже досить досвідчених, оскільки від правильно обраних строків збирання залежить багато чого: і смакові якості коренеплодів, і вміст вітамінів в них, і здатність до тривалого зберігання без ймовірності ураження гниллю . При вирощуванні моркви і буряка має велике значення не тільки дотримання агротехніки, а й правильний вибір термінів для посіву насіння і збирання врожаю.

Терміни викопування моркви і буряка на зберігання

Щоб правильно визначити, коли копати буряки та морква, вам потрібно стежити за осінньою погодою і дивитися, чи не з’явилися на листках і коренеплодах нарости, які свідчать про стиглості буряка. В крайньому випадку, ви завжди можете подкопнуть одну буряк і перевірити, наскільки вона дозріла.

Неможливо назвати певні терміни, коли треба викопувати буряк або морква, адже капризи погоду не передбачиш. Час, що підходить для збирання врожаю, може сильно варіюватися в залежності від:

  • регіону вирощування,
  • метеорологічних прогнозів,
  • особливостей агротехніки,
  • термінів дозрівання сорту,
  • розміру коренеплодів – великі слід викопувати раніше, дрібні можна залишити довше, ще трохи підрости.

Деякі дачники, щоб визначити, чи готова буряк до збирання, роблять контрольне викопування, але для буряка це не обов’язкова процедура. Досить звернути увагу на виступаючі з землі частини, щоб зрозуміти готовність до збирання.

Якщо коренеплід досяг того розміру, який характерний для цього сорту, отже, термін настав. Так само зверніть увагу на листя рослини – коли нижні листки пожухли і висохли, то це теж говорить про повної зрілості коренеплоду.

Що стосується столового буряка, то, як ми вже згадували, всі одноголосно переконані в тому, що до перших заморозків буряк вже як мінімум повинна бути висмикнута з грунту. Хоча, з іншого боку, якщо стоїть нормальна осінь і суха погода без дощу, то їдальня буряк в грунті себе почуває досить прекрасно: в грунті вона збережеться набагато краще, ніж викопана заздалегідь в погребі чи підвалі. Та й лежкість буряка подальша, як мінімум, на 50% підвищується.

Чому не можна викопувати моркву і буряк занадто рано

Вирішуючи, коли прибирати морква і буряк зі свого городу важливо знати, що ці коренеплоди вигідно відрізняються від інших культур своїй морозостійкістю. Це робить їх здатними успішно пережити холоди, а якщо ще й створити спеціальний субстрат з торфу і піску, то можна буде залишити овочі в землі на всю зиму. Проте, технологія створення такого ґрунту непроста і вимагає від вас наявності певних знань і навичок, а також відповідних природних умов, тому до такого методу зберігання овочів вдаються тільки найдосвідченіші фермери. Не варто поспішати дуже рано викопувати моркву і буряк. Навіть з приходом осені, у вересні, вони все ще чудово ростуть, тому якщо ви дістанете з землі в повному обсязі дозрілі коренеплоди, то вони будуть погано зберігатися і в майбутньому втратять всі свої смакові властивості. Крім того, якщо на вулиці ще досить тепло і земля не встигла охолонути, то різке переміщення коренеплодів з відносно теплого грунту в холодний підвал призведе до значних втрат при зберіганні.

Правильна підготовка моркви до її зберігання на зиму

Існує помилкова думка, що морква разом з бадиллям слід залишати на поле на кілька днів, щоб всі поживні речовини з надземної частини рослин перейшли в підземну частину. Насправді ж все відбувається якраз навпаки: бадилля тягне все соки і живильні речовини з коренеплоду, від чого він починає всихати. Тому, коли прибираєте урожай моркви, не відкладаючи, обрізайте бадилля, як тільки земля на коренеплодах трохи підсохне. Залишати листя можна лише на пучковой морквині, а краще залишити черешки не більш двох см.

Бадилля можна викрутити руками або обрізати разом з верхньою частиною морквяної головки до 2 мм. Це допоможе помітно збільшити термін зберігання моркви, так як бадилля не почне проростати, викликаючи всихання коренеплоду і знижуючи його поживну цінність.

Правильна підготовка буряка до її зберігання на зиму

Земля з плодів повинна віддалятися дуже обережно. Робити це потрібно за допомогою рук або ганчірочки. Оббивати землю не можна. Не можна також мити овочі, шкребти ножем або чистити. Так, плід, взагалі, не збережеться в зиму. Бажано після збору врожаю дати просохнути плодам деякий час на городі під осіннім сонцем. Після висихання на сонці, сушку найкраще продовжувати в прохолодному приміщенні, акуратно складаючи плоди, щоб не пошкодити їх.

Сухі бульби ретельно очистити від бруду. Ні в якому разі не мити! Намоклий коренеплід незабаром почне псуватися. Перевірити буряк – пошкоджену і почала псуватися, необхідно використовувати відразу. Така буряк не буде зберігатися. Обірвати корінці. Центральний корінь буряка обрізати ножицями, якщо він занадто товстий. Бадилля так само обрізати ножицями, залишивши лише 1-2 см. Обламувати бадилля руками не можна. У місці облому буряк може почати псуватися. Після всіх цих процедур, залишити овочі на тиждень в сухому приміщенні з хорошою вентиляцією. І тільки після цього тижня, помістити коренеплоди в приміщення, де вони будуть зберігатися.

Вибір місця для зберігання моркви і буряка

З давніх-давен, зібравши урожай з осені, люди намагалися якомога довше зберегти його. Щоб отримати можливість їсти овочі і взимку. За довгі роки шляхом виробилися основні правила зберігання для кожного овоча.

Загальновідома місце зберігання овочів – підпілля будинку або в простолюдді, підвал. Але, адже не в кожному багатоквартирному будинку передбачені місця в підвалі. Кошти, виділені мешканцям в особисте користування. Люди пробували різні місця зберігання овочів. Найпопулярніші з них: засклений балкон, сходова клітка, комора, місце під ліжком. Можна так само зберігати буряк просто в ящику в кімнаті або в холодильнику. Про зберігання моркви в погребі і без нього читайте тут. Але, останні два варіанти можна розглядати тільки в тому випадку, якщо планується не тривале зберігання.

Способи зберігання мороки і буряка

Після того як ви зібрали урожай буряків, слід насамперед вживати в їжу плоди маленького розміру. Обумовлено це тим, що вони дуже погано зберігаються, швидко в’януть і засихають. Зіпсовані коренеплоди найкраще першими вживати в їжу. Можна натерти їх на тертці і заморозити, щоб нічого не пропадало. Тому важливо перед закладанням в льох перебрати всі коренеплоди і впорядкувати їх. Щоб ніякої зіпсований плід не потрапив до здорових плодам і не заразив їх гниллю або іншими шкідливими бактеріями.

Найбільш популярними способами є:

  • в піску;
  • в тирсі;
  • в глині;
  • в лушпинні;
  • в пакетах (поліетилен).

Все це говорить про те, що сказати конкретні терміни, коли пора копати буряки та морква складно. Все залежить від погоди. Тому стежте за прогнозом. Якщо осінь буде тепла або прохолодна, але суха, поспішати не варто. За умови затяжних дощів, збір врожаю краще почати до їх настання.

Від Борис Каролович

Ололо