Дуже багато людей хочуть мати приватний будинок або котедж, і це цілком зрозуміло: природа, грядки, зелень, сад – атрибути того життя, яка приваблює. Природно, питання з опаленням в дачних будиночках піднімається практично одночасно з придбанням або будівництвом цього самого будиночка. Адже в ньому має бути тепло, і бажано, щоб прогрівався він швидко. З урахуванням вкрай нестабільну подачу електрики в котеджних селищах краще встановити автономний пристрій для обігріву будинку. А якщо при цьому можна буде насолодитися грою мов живого полум’я, це буде чудово. Каміни-печі з дров об’єднують всі ці вимоги.


Особливості та переваги

Піч-камін поєднує в собі найкращі і затребувані властивості декількох пристроїв для опалення, зокрема, як випливає з назви, пічні і камінні гідності.

Що це означає? Звичайні каміни, що працюють на дровах неефективні, у них низький коефіцієнт корисної дії, і все це через те, що переважна частина тепла в прямому сенсі слова «вилітає в трубу». Саме тому вони використовуються в якості прикраси інтер’єру, рідше – як джерело опалення. Звичайно, не можна заперечувати, що полум’я, танцююче в осередку, – вельми привабливе видовище, що додає затишку в будинок. Що стосується дров’яних печей, вони більш ефективні і можуть бути використані в якості основного джерела опалення. Однак їх вид і дизайн неестетичний і непривабливий.


Камін-піч, що працює на дровах, з’єднує естетичну привабливість каміна з ефективністю обігрівають властивостей печі. Це заводський виріб, яке встановлюється прямо на підлозі. Або для його виготовлення використовується гнута листова сталь або чавунне лиття. Конструкція нагадує кам’янку для лазні, але відсік для каменів у неї відсутня. Облицювання може бути найрізноманітнішою, відповідно, є можливість вибрати піч-камін під будь-який стиль інтер’єру.



Каміни-печі, що працюють на дровах, діють аналогічно калорифера. Теплоносій – повітря, який піднімається вгору при нагріванні, відповідно, холодні повітряні маси спускаються вниз. Це так звані касетні пічні пристрої. Такого роду конвекція не завжди працює природно, в деяких моделях застосовують примусову автоматику для того, щоб регулювати інтенсивність горіння вогню.

У системах тривалого горіння після того, як відбудеться розпал, туди припиняється подача кисню, а дрова продовжують тліти в камері допалювання. Таким чином, можна досягти рівномірної віддачі тепла до 8 годин підряд.


Переваг дров’яного каміна над газовим кілька:

  • вони дешевше;
  • екологічніше;
  • менше грошей піде на паливо і його оплату. Газ в цьому плані не підходить, так як сума комунального платежу може бути дуже значною.


За матеріалом, з якого вони виготовлені, каміни-печі, що працюють на дровах, можуть бути:

  • металевими (сталевими або чавунними);
  • цегляними;
  • комбінованими, в яких з’єднані цегла і метал.


Також можна ділити їх у відповідності зі способом нагріву кімнати:

  • за допомогою повітряного конвекторного нагріву;
  • за допомогою водяного контура.


Найбільш поширені печі з сталі або чавуну з значних розмірів дверцятами для топки з вогнестійкого скла, що дозволяє спостерігати за вогнем. Однак бувають і конструкції з цегли, в яких як би з’єднані камін і опалювальна піч з димооборотамі. Також на ринку представлені комбіновані (гібридні) камінопечі з металу і цегли, і вони або виглядають як цегляний корпус і металева топка, або піч з металу, всередині викладена цеглою або оброблена каменем зовні.


Говорячи про переваги печей-камінів, потрібно сказати наступне:

  • головне – це використання екологічно чистого палива;
  • естетично привабливий зовнішній вигляд;
  • їх просто монтувати;
  • високий ККД;
  • компактність, що дозволяє розмістити їх навіть в самій маленькій кімнаті;
  • різні варіанти облицювання дозволять вписати піч в будь-який стиль інтер’єру;
  • бюджетность монтажу і установки димоходу;
  • довговічність і надійність конструкції.



Про недоліки як таких говорити не зовсім вірно, все-таки у своїй групі печі-каміни практично не мають конкурентів. Тому краще називати це умовними мінусами:

  • нерівномірний розподіл тепла в приміщенні – чим вище, тим тепліше;
  • нездатність довго зберігати повітря в кімнаті прогрітим;
  • невелика теплова ємність – охолодження відбувається практично відразу після того, як топка припиняється;
  • топка вугіллям неможлива, тільки сухі дрова. Вугілля може завдати шкоди деталям печі. Крім того, в приміщенні необхідно місце для розміщення дров;
  • чим більш піч високотехнологічна, тим дорожче вона коштує;
  • ефективне отапливание можливо тільки в тому приміщенні, де розташована піч-камін, якщо в моделі не встановлений водяний контур.

Якщо з боку підводу води немає, краще розглянути питання про комбінуванні пічного пристрою, наприклад, з електричним конвектором.



види

Велика частина моделей, представлених на ринку печей-камінів, відносяться до моделей тривалого горіння. В основному, всі вони працюють на дровах, але є й ті, які можуть обігрівати приміщення за допомогою спалювання вугілля. Камінопечь, що працює на вугіллі, дуже економічна, адже вугілля потрібно закладати всього один раз в 24 години.


Камінопечі з металу найбільш часто виготовляють зі сталі або з чавуну. Топкова дверцята у них досить велика, матеріалом для неї служить склокераміка або ж вогнетривке скло. Цей тип камінів-печей здійснює нагрів кімнати за допомогою випромінювання тепла і конвекції повітря (касетна топка), а якщо пічне пристрій під’єднано до водоотопітельних системі, то і за допомогою водяного контура. І саме пічне пристрій з водяним контуром підійде найкраще, якщо воно є основним джерелом опалення, адже тоді можна прогрівати відразу кілька приміщень або повністю весь будинок.

Контурний тип ідеальний для будинку, в якому живуть постійно, круглий рік, він має найкращі опалювальними властивостями. Для дачі ж, на якій бувають наїздами, немає нічого зручніше печі-каміна з повітряним обігрівом.


Димова труба у металевих пічних пристроїв може виходити наверх або розташовуватися позаду. Найбільш естетична друга варіація, до того ж вона дозволяє з’єднати пристрій з димоходом в стіні.

Чавунна конструкція більш стійка до руйнівного впливу середовища і більш інертна, проте легко може постраждати від механічного удару. До того ж через те, що стінки у неї товщі, вона набагато важче, ніж сталева.


У деяких випадках роблять футерування, тобто викладення топки каміна-печі всередині вогнестійким цеглою або ж плиткою з цього цегли. Тоді відбувається збільшення ресурсу і інертності топки: вона буде довше нагріватися, а й тепло зберігати теж буде більш тривалий час. Для цієї ж мети (збереження тепла) каміни-печі з металу обробляють зовні кахлів або натуральним каменем.


Переваги камінів-печей з металу наступні:

  • порівняно компактний розмір, т. е. вони підійдуть для використання в невеликих будинках;
  • вони мобільні, переносні – їх можна перемістити в іншу кімнату за умови наявності можливості підключитися до димаря;
  • широкий вибір різних видів дизайну;
  • вони економічні, так як більшість моделей мають не тільки основну камеру згоряння, а й додаткову, де відбувається допалювання, це підвищує коефіцієнт корисної дії каміна-печі;
  • частина моделей можна підключити до системи водоотопленія.



Крім пічних пристроїв з металу, можуть бути використані і цегляні варіанти. Пристрій їх таке, що в корпус встановлюють і топку каміна з прямою димарем, і пічну топку з димооборотамі. Топляться такі конструкції по черзі, засувки перекривають одну або іншу частини печі-каміна. Як правило, ці пристрої взимку використовуються в якості опалювальних печей, а в інші сезони просто як камін.

Цегляна конструкція нагрівається значно повільніше, ніж металева, а й остигає теж повільніше. В їх пристрої передбачена можливість для розміщення теплообмінника водяного опалення, тоді вона буде обігрівати кілька кімнат. Для спорудження каміна-печі з цегли потрібно фундамент.


Комбіновані каміни-печі по-іншому називають вбудовуються. Підстава у такого пристрою – топка з металу, відкрита або закривається дверцятами з вогнетривкого скла. Ця топка вбудовується в цегляний корпус, який викладений так, щоб повітря мав доступ до зовнішньої поверхні топки, а в якості способу для нагріву повітря використовувався конвекторний.

Комбіноване конвекторне пристрій також можна підключити до системи водяного опалення, тоді його конструкція спочатку повинна бути з теплообмінником. Такі пічні пристрої потребують спорудженні фундаменту, а також займають досить багато місця.


Також в конструкції печі-каміна можуть бути передбачені такі функції, як:

  • водяний контур;
  • варильна поверхня.

Якщо топка у камінопечі відкрита, то прогрів повітря відбувається досить швидко. А якщо це пічне пристрій обладнано варильною поверхнею, то на ній можна готувати їжу. Камін-барбекю дозволить насолоджуватися смаженим м’ясом, коли душа забажає. А можна навіть поставити біля печі мангал.


Є й інша класифікація камінопечей – за місцем розташування:

  • центральні;
  • лицьові;
  • довільні;
  • кутові – симетричні і немає.


Ще можна розділити їх на:

  • вбудовані – їх монтують відразу при будівництві будинку;
  • пристінні – розташовуються уздовж безвіконні стіни.

Самий часто зустрічається – пристінний камін-піч, його тильна стінка встановлена ??впритул до стіни будинку. Він може бути будь-яких розмірів – від компактного до величезного; різної форми – від прямого до виступообразного. Часто його декорують порталом, це надає вишуканості та оригінальності інтер’єру.


Кутові камінопечі можуть бути змонтовані двома способами:

  • на дві сторони зовнішнього кута;
  • на один кут діагоналлю через дві стіни.

Перший вид монтажу хороший в кімнаті з великою площею і оригінальними особливостями планування. Другий займає дуже мало місця і вдало встане всюди, навіть у найменшому приміщенні.

конструкції

Що стосується металевих камінів-печей, всі вони своїм прообразом мають так звану буржуйку і удосконалюються на її базі. Цегляні ж пічні пристрої більш многоваріатівность. Найпоширеніші види чотири: російська, «голландка», «шведка» і «фінка». Також є камінопечі, які носять імена своїх творців, наприклад, піч Кузнєцова.


матеріали

Якщо коротко говорити про матеріали для виготовлення камінопечей, то цегляні споруди дорожче, важче і займають більше місця, при цьому довше остигають; металеві (з чавуну, стали, заліза) компактніше, дешевше, мобільніше, але їх потрібно постійно топити, вони швидко охолоджуються.


Про достоїнства і недоліки окремо цегляних конструкцій і окремо металевих було сказано докладно, зупинимося на комбінованих пічних пристроях, в яких поєднується чавунний або сталевий корпус з цегляної обробкою. Або навпаки – залізна конструкція всередині викладена вогнетривкою цеглою. У них теж є ряд переваг:

  • Комбіновані камінопечі дозволяють швидко зігрітися – безпосередньо після того, як топка почалася, стає тепло.
  • Їх коефіцієнт корисної дії вище, ніж у цегляних аналогів. Найкраще ті пічні пристрої, в яких змонтована система тривалого горіння.
  • Є автоматика, щоб регулювати теплотворність. Для цегляних камінопечей це поки історія з області фантастики.
  • Вони набагато безпечніші, ніж споруди з відкритою топкою.


  • Бувають моделі, забезпечені конфорками, водними баками.
  • Не потрібно використовувати воду в якості рідкого теплоносія.
  • Ніяк не пов’язані з енергопостачанням, відповідно, не залежать від нього.
  • Ергономічні та малогабаритні споруди. Дуже широкий модельний ряд.
  • Можна ставити на підлогу без фундаменту.

Розміри

Розмір печі-каміна залежить, в першу чергу, від матеріалу, з якого вона виготовлена. Якщо говорити про цегляної конструкції, то слово «невелика» ніяк до неї не підійде. Те ж саме можна сказати і про комбінованої печі-каміні – самі компактні з них важать не менше 80 кг.

Проте, існують і міні каміни-печі. Вони виготовляються з чавуну або сталі і доступні для облицювання різного роду матеріалами, наприклад, керамопліткой, майолікою або натуральним каменем.


Як вибрати?

Недосвідчений покупець може заплутатися у виборі каміна-печі для опалення заміського будинку, тому що у продажу є величезна кількість опалювальних пристроїв. Щоб уникнути помилок при придбанні печі-каміна, потрібно проаналізувати асортимент, представлений на ринку, а також визначитися з моделлю, відповідної за всіма параметрами.

Наприклад, дров’яна піч-камін з чавуну просто створена для будинку, в якому необхідно тривале збереження тепла.

Щоб пічне пристрій відмінно вписався в інтер’єр маленької дачі або заміського будинку, потрібно правильно розрахувати ряд параметрів:

  • Розмір і потужність печі. Чим більше кімната, яку потрібно обігрівати, тим вище повинні бути обидва показники. Якщо спробувати схитрувати і зекономити – пічне пристрій перегріється і зламається.
  • Коефіцієнт корисної дії пристрою. Чим вище показник, тим менше буде витрачатися і перевитрачених паливо. Менш 60% неприпустимо.
  • Для різних модельних рядів пічних пристроїв типи палива розрізняються. Перед покупкою обов’язково потрібно уточнити, який тип використовується в придивилася моделі: вугільне, дров’яне або торф в брикетах.
  • Від того, чим облицьована піч-камін, залежить і швидкість нагріву повітря в приміщенні. Найкраще зберігають тепло печі з керамічним або кам’яним корпусом, але треба пам’ятати, що вони довше прогріваються.
  • Від діаметра труби залежить те, наскільки безпечною буде конструкція: якщо димохід вузький, вся гар вийде всередину кімнати. Потрібно пам’ятати, що на 1 кіловат потужності треба 8 см2 перетину.



Крім того, при придбанні пічного пристрою є сенс прислухатися до наступних рекомендацій:

  • Потрібно розмістити пічне пристрій на безпечній відстані від легко займистих предметів. Це може бути від 20 см до 1 м. У інструкції по експлуатації повинно бути зазначено рекомендована відстань.
  • Необхідно розрахувати діаметр димохідної труби. Якщо димоходу немає – його потрібно обов’язково купити.
  • Перед піччю повинна бути розміщена підлоги пластина зі сталі. Це потрібно для того, щоб вилітають з каміна іскри не зіпсували покриття на підлозі і не спровокували пожежу.
  • Краще купувати моделі, в яких можна замінити вогнетривкі цеглини або чавунні пластини в топці.


  • Перед покупкою обов’язково потрібно перевірити, наскільки якісно укомплектовано пристрій: щільно прилягає скляна дверцята до отвору в топці, чи немає нещільності по периметру прилягання, не деформований корпус і внутрішні відсіки, чи є термоізоляція на рукоятках регулювання і ручці і вільно відкриваються і закриваються рухомі частини.
  • У комплекті з пристроєм повинні йти всі необхідні сертифікати. Йдеться про пожежному, сертифікаті виробника і гігієнічному висновку.
  • Також потрібно переконатися, що на товар є гарантія, і уточнити, які випадки є гарантійними і де це закріплено.

Як зробити своїми руками?

Якщо прийнято рішення створити піч-камін самому, потрібно визначитися з матеріалом, з якого буде виконана робота.

Термостійкий цегла вимагає чіткого визначення місця, де він буде знаходитися, так як пічне пристрій з нього повинна розміщуватись на фундаменті. Краще, звичайно, визначитися з місцем розташування до того, як побудувати будинок, тоді фундамент можна закласти відразу.

Якщо ж будинок побудований до того, як виникли думки про встановлення каміна-печі, можна вбудувати його в готову будівлю. Однак потрібно бути готовим до того, що доведеться розібрати частини даху і підлоги.


Слід прислухатися до ряду рекомендацій по монтажу:

  • Спорудження вийде масивне і важке. Найлегший і маленький камін-піч з цегли важить більше 600 кг. Тому дуже важливо закласти під нього надійне підгрунтя.
  • Місця для каміна-печі потрібно дуже багато.

Починати будівництво камінопечі потрібно з підстави глибиною близько метра. На дні викопаної ями викладається прокладка для гідроізоляції – руберойд, складений удвічі. Для кріплення кладки використовується розчин глини. Цегла потрібно попередньо замочити. Інакше він забере воду з глинистого розчину. Як потрапило цеглини не кладуть. Порядовку виконують відповідно до проекту і видом обраної конструкції: кутовий, вбудованої, пристенной камінопечі.


Якщо ж піч-камін планується спорудити з металу, то за зразок слід взяти відому всім і кожному буржуйку. Такий пристрій легко впишеться в стиль заміського будинку.

Димохід можна встановити як зовні будинку, так і всередині нього. При самостійному монтажі обов’язково потрібно приділити увагу тому, щоб димохідна труба була пожаробезопасной.

У встановленого всередині приміщення димоходу тяга краще. Оскільки він знаходиться в вертикальному положенні, то сажа менше осідає на його стінках. Крім того, в ньому утворюється менше конденсату. Якщо ж димохід розміщений зовні, тоді уздовж стіни буде стирчати труба з металу. Конденсату буде більше, і тяга буде засмічуватись частіше. Крім цього, в зимовий період часу труба буде швидше остигати.

Покроковий план по установці печі-каміна з цегли:

  • Складання креслення.
  • Підготовка необхідних матеріалів та інструментів. Кількість цегли, наприклад, залежить від того, приміщення якої площі потрібно опалювати.
  • Заливка фундаменту. Робиться це за допомогою бетону в пропорції 1: 3: 1 (по одній частині піску і цементу, три частини гравію). Далі відбувається армування, для цього використовується сітка кладки. Після цього – вкопка азбестових паль завдовжки 1 метр. Їх потрібно вкопати не менше п’яти. Після закінчення заливки основа повинна бути нижче рівня підлоги не менше ніж на 3 ряди цегляної кладки.
  • Набагато краще до початку кладки викласти кожен ряд всуху, без розчину. Це роблять навіть досвідчені пічники. По-перше, це дозволить визначити точну кількість цегли в рядах, по-друге, уточнить розкладку.


  • Перший ряд потрібно викласти дуже рівно, тому що саме завдяки йому задається напрямок стін споруди. У другому ряду вже видно повітряні канали, камінна топка і камера поддува.
  • Ряди 1-20 кладуть за допомогою силікатного білої цегли, далі користуються червоним вогнетривким. Викладення повинна проводитися в чіткій відповідності зі схемою. Контроль горизонталі і вертикалі здійснюється за допомогою схилу і рівня. Ніяких щілин або зазорів бути не повинно. Особливо ретельно потрібно викладати димар, в тому місці, де він проходить крізь стелю, повинна бути прокладена ізоляція.
  • Як тільки будівництво тіла камінопечі закінчено, потрібно встановити в топочнік теплообмінник (водонагрівач), а також дверцята з вогнетривкого скла.
  • Тепер потрібно перейти до просушування. Для цього робиться кілька невеликих пробних топок. Після контрольної топки можна приступати до обробки, якщо вона планувалася.


Про те, як зробити кладку камінопечі зі скляними дверцятами, дивіться в наступному відео.

Рейтинг брендів

Росія представлена ??на ринку печей-камінів групою «Мета» – однієї з провідних фірм-виробників. Продукцію збирають у відповідності до європейських промисловими стандартами з якісних комплектуючих, що надходять з-за кордону. Всі виготовляються моделі піддаються строгому багатоступінчатому контролю. Якість продукції невпинно підвищується. Модельний ряд досить великий, що дозволить підібрати підходящий варіант кожному бажаючому.

Російські печі і каміни виготовляються також компанією «Екостоф» під маркою «Баварія». Устаткування, на якому ведеться виробництво, поставляється з Німеччини, фірма працює з 2007 року. Печі і каміни «Екостоф» ідеальні для обігріву дач – місць, де не живуть на постійній основі. Моделі «Баварія» досить потужні, добре обігрівають і економічно витрачають дрова. Коефіцієнт корисної дії пічних пристроїв в середньому становить 78%. Важливо, що камеру згоряння в моделях «Екостоф» легко чистити.


Ще один вітчизняний виробник – «Ферингер». Модельний ряд компанії сучасний і не втрачає актуальності, хоча і невеликий. Плюсом є невисока вартість продукції, а також наявність варильної поверхні.

Один з найбільш заслужених виробників на ринку – компанія Narvi. Вона займається виробництвом обладнання для саун і лазень з 1936 року. Деякі пристрої в їх модельному ряду не мають аналогів серед продукції інших фірм. Проектування і виробництво зосереджене в Фінляндії. Накопичений десятиліттями досвід дозволяє щорічно відточувати найдрібніші нюанси в виготовленні своєї продукції.


Норвезька виробник Jotul спеціалізується на виробництві печей і камін з чавуну. Якість і безпека продукції фірми вище всіх похвал. Крім того, модельний ряд представлений як традиційними грубними пристроями, так і дизайнерськими. Jotul на ринку більше 150 років, репутація фірми бездоганна. Будь-який інтер’єр тільки виграє, якщо в нього додати в якості деталі камін фірми Jotul.

Ще один з лідерів серед виробників товарів для обігріву – італійська фірма La Nordica. Компанія постійно розширює модельний ряд і удосконалює процес виробництва. Вибір товарів, який La Nordica пропонує споживачеві, воістину величезний – починаючи від квітів і закінчуючи моделями.


Сербський виробник Guca – номер один на ринку своєї країни. На світовому ринку також займає одну з лідируючих позицій. Невпинне вдосконалення виробництва – спосіб, яким Guca домоглася цього. Велика кількість коштів компанія витрачає на проведення технологічних досліджень, що дозволяє підвищувати якість продукції, що виготовляється. ККД моделей Guca досягає 84%. Відгуки споживачів про товари фірми тільки позитивні.

Ще один сербський виробник – Tim Sistem. Спеціалізація – печі та плити. Моделі фірми відрізняються екологічною чистотою і економічністю. Що стосується печей «Koper», то їх виробник сконцентрований на вдосконаленні системи вторинного допалювання. Це підвищує коефіцієнт корисної дії печей до 78%. Допалювання димових газів допомагає горіння бути чистим, зменшує виділення сажі. Таким чином, витрати на те, щоб обслуговувати димохід знижуються, а термін служби пристрою збільшується.



красиві інтер’єри

  • Піч-буржуйка «під старовину» з димоходом-колоною виглядає дуже стильно.
  • Металева піч з варильною поверхнею – функціонально і красиво.


  • Облицьована піч-камін відмінно доповнює інтер’єр.
  • Чавунна конструкція виглядає зовсім важкувата.


Від Борис Каролович

Ололо