01.04.2018

Цілюще властивості чебрецю

Використовується чебрець, де тільки можна: заварюють чай, додають як приправу в салати і супи, при маринуванні овочів. В гасінні м’яса – теж кидаю трохи чебрецю не зашкодить, його додають для аромату з гілочками або в сухому вигляді.

Чебрець в народній медицині

У народній медицині чебрець використовують при захворюваннях органів дихання, застуді, як відхаркувальний і заспокійливий засіб. Екстракт чебрецю входить в «Пертусин» – препарат від кашлю. Молоді пагони і можна використовувати з початку цвітіння, зрізуючи на висоті 5 см від кореня. Влітку вживайте свіжими, на зиму сушіть в тіні. Гілочки обов’язково зрізайте, а не висмикуйте, тому що коренева система чебрецю поверхнева, її легко вирвати з землі.

Вирощування чебрецю на дачі

Ділянка для чебрецю повинен бути сонячним. Грунт – легкої, родючої, некислим. Рослину можна виростити не тільки діленням куща, навесні але також з насіння, які краще проростити, розсадою, тому що вони дуже дрібні, а сіянці спочатку ростуть повільно. 60-денні сіянці на початку травня можна висаджувати в грунт. А що б не зв’язуватися з розсадою, можна висіяти насіння на городі, закривши на 1 см. Між рослинами в ряду повинна залишатися близько 30 см. Догляд – проріджування, розпушування, поливи, випаливаніе бур’янів.

Зацвітає чебрець на другий рік. Підгодовувати потрібно з другого року кожен раз після збору перегноєм. Чебрець легко переносить посуху і низьку температуру. У перший рік після висадки зелені буде небагато. Основний урожай отримують з 4-5 років.

Щоб кущики утворювали гарний зелений килим, їх треба направляти в потрібну сторону.

Застосування інших лікарських трав читайте тут.

ароматний чебрець Ссылка на основную публикацию

Від Борис Каролович

Ололо